Όταν τα μοναδικά σπαράγγια λούζονται με τη μπεσαμέλ τυριών, κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί. Θρεπτικά και πεντανόστιμα
Υλικά Συνταγής
- 600 γραμ. φρέσκα σπαράγγια
-
Για τη μπεσαμέλ τυριού
- 50 γραμ. βούτυρο
- 50 γραμ. αλεύρι
- 500 γραμ. γάλα ζεστό
- 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 100 γραμ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα
- 100 γραμ. παριανή γραβιέρα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C, για να ψήσουμε τα σπαράγγια ογκρατέν.
Για τη μπεσαμέλ τυριού
Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και μόλις αφρίσει, ρίχνουμε το αλεύρι. Ψήνουμε το αλεύρι για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας με σύρμα. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σταδιακά πάντα ανακατεύοντας ρίχνουμε το ζεστό γάλα. Επαναφέρουμε στη φωτιά και αφήνουμε να πήξει. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μοσχοκάρυδο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μετά τα τυριά. Ανακατεύουμε να λιώσει και τη διατηρούμε σκεπασμένη με μεμβράνη, η οποία πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μην κάνει πέτσα.
Πλένουμε τα φρέσκα σπαράγγια και τα καθαρίζουμε με το εξάρτημα για το ξεφλούδισμα. Κόβουμε και αφαιρούμε περίπου το 1/3 από το κοτσάνι του. Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει βυθίζουμε τα σπαράγγια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται και από το πάχος που έχουν τα σπαράγγια. Τα άγρια όπου είναι πολύ ψιλά, θέλουν πολύ λιγότερο χρόνο βρασμού. Τα στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι και απορροφητικό χαρτί.
Τα στρώνουμε σε μια σειρά σε πυρίμαχο βουτυρωμένο σκεύος. Περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ και αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγα ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί για πιο τραγανό αποτέλεσμα. Ψήνουμε για περίπου 20′ μέχρι να ροδίσει ελαφρά ή επιφάνεια.
Πηγή: www.argiro.gr