-
Αρχική > Ελλάδα > Αλλεργίες της άνοιξης: Πώς να τις αντιμετωπίσετε

Αλλεργίες της άνοιξης: Πώς να τις αντιμετωπίσετε

Αλλεργίες της άνοιξης: Πώς να τις αντιμετωπίσετε.

Με τον ερχομό της άνοιξης παρατηρείται και έξαρση των αλλεργιών.

Είναι η τρίτη φορά που φταρνίζεται το παιδί σας σήμερα; Καθώς του δίνετε άλλο ένα χαρτομάντιλο, σίγουρα αναρωτιέστε αν τα συμπτώματά του –φταρνίσματα, μπούκωμα, καταρροή– είναι κρύωμα ή αλλεργία.

Η συχνότητα των αλλεργικών νοσημάτων στα παιδιά, έχει αυξηθεί με δραματικούς ρυθμούς στις μέρες μας, σε σημείο που 1 σχεδόν στα 5 παιδιά να διαγιγνώσκονται με κάποια αλλεργική πάθηση, γεγονός που δε συνέβαινε, σε τέτοιο τουλάχιστον βαθμό, στο παρελθόν. Το παραπάνω φαινόμενο, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσιολογίας εντάσσεται προφανώς στο πλαίσιο της ραγδαίας αύξησης της συχνότητας όλων των αλλεργικών νοσημάτων, σε όλες τις ηλικίες, που παρατηρείται στην εποχή μας.

Η αιτιολογία αυτής της αύξησης δεν έχει αποσαφηνιστεί.

Ποιες είναι όμως οι πιο συχνές αλλεργίες που μας ταλαιπωρούν την άνοιξη;

Αλλεργική ρινίτιδα

Πρόκειται για φλεγμονή του βλεννογόνου του μύτης και συνυπάρχει κατά 80% με αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Αποτελεί το ¨σήμα κατατεθέν¨ ενός παιδιού με αναπνευστική αλλεργία. Μπορεί να είναι εποχική ή ολοετής.

Ολοετής αλλεργική ρινίτιδα: αυτοί που πάσχουν από ολοετή ρινίτιδα έχουν συμπτώματα όλο το χρόνο και η κατάσταση μπορεί να μοιάζει με ένα ¨συνεχές κρυολόγημα¨. Συνήθως προκαλείται από αλλεργιογόνα εσωτερικού χώρου, όπως ακάρεα οικιακής σκόνης, μύκητες, επιθήλια ζώων.
Συχνά η ολοετής ρινίτιδα επιπλέκεται και από παραρρινοκολπίτιδα εξαιτίας της χρονιότητας των συμπτωμάτων. Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να εμφανίζουν και συχνές ωτίτιδες. Ολοετής ρινίτιδα από ενδοοικιακά αλλεργιογόνα εμφανίζεται συνήθως σε μικρότερες ηλικίες , σε σχέση με την εποχική.

Εποχική αλλεργική ρινίτιδα: προκαλείται συνήθως από αλλεργιογόνα όπως γύρεις, ζιζάνια, δέντρα. Εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά σχετικά μεγαλύτερης ηλικίας ( 6-7 ετών και άνω). Πολλά παιδιά, όμως, μπορεί να είναι ευαισθητοποιημένα σε περισσότερα του ενός αλλεργιογόνα ( π.χ. γύρεις και ακάρεα) και συνεπώς να εμφανίζουν και πάλι ολοετή συμπτώματα με εποχική συνήθως επιδείνωση .

Επιπεφυκίτιδα

Η αλλεργική ρινίτιδα πολλές φορές συνοδεύεται από επιπεφυκίτιδα δηλαδή ενοχλήσεις στα μάτια με τη μορφή τσούξιμου, υγρών ματιών, αίσθημα ξένου σώματος στα μάτια. Μεγάλο ποσοστό ασθενών με αλλεργική ρινίτιδα πάσχει επίσης από άσθμα. Στους ασθενείς με άσθμα παρατηρείται βρογχόσπασμος δηλαδή κλείνει και σφυρίζει ο βρόγχος καθώς επίσης και φλεγμονή. Τα κύρια συμπτώματα είναι δύσπνοια, πίεση στο στήθος, βήχας και συρίττουσα αναπνοή (σφύριγμα στο στήθος). Οι ασθενείς συχνά ξυπνούν με έξαρση των συμπτωμάτων τους και κυρίως κατά τις πρωινές ώρες. Πολύ συχνά οι ασθενείς δεν υποψιάζονται ότι πάσχουν από αλλεργίες αλλά αποδίδουν την αλλεργική ρινίτιδα σε συχνή γρίπη, ή το άσθμα σε βρογχίτιδα.

Εκζεμα

Μια μικρότερη κατηγορία ασθενών κυρίως μικρά παιδιά πάσχουν επίσης και από έκζεμα που εμφανίζεται ως ξηροδερμία με δερματικά εξανθήματα με έντονο κνησμό σε διάφορα μέρη του σώματος.

Διάγνωση

Ο πιο αξιόπιστος τρόπος διάγνωσης είναι το δερματικό τεστ αλλεργίας, ένα ανώδυνο τεστ το οποίο σε 30 λεπτά εντοπίζει τα αλλεργιογόνα που είναι υπεύθυνα για τα συμπτώματα του συγκεκριμένου ασθενούς.

Θεραπεία

Όπως σε όλες τις ασθένειες, έτσι και στις αλλεργίες, η θεραπεία αρχίζει με την αποφυγή των αλλεργιογόνων παραγόντων υπεύθυνων για τα συμπτώματα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό ή αρκετό, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα φάρμακα όπως αντιφλεγμονώδη ρινικά σπρέι, αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά.

Τα νέου τύπου αντισταμινικά δεν προκαλούν υπνηλία όπως τα παλαιά. Η θεραπεία του άσθματος περιλαμβάνει ειδικά αντιφλεγμονώδη και βρογχοδιασταλτικά σπρέι.

Η μοναδική θεραπεία που μπορεί να αλλάξει την πορεία της αλλεργική ρινίτιδας ή του άσθματος είναι η απευαισθητοποίηση (αλλεργικά εμβόλια ). Κατά τη διάρκεια της χορήγησης των εμβολίων αυτών, το ανοσοποιητικό σύστημα ¨ξεχνά¨ τις αλλεργίες , ούτως ώστε ερχόμενο σε επαφή με τα συγκεκριμένα αλλεργιογόνα δεν προκαλείται αντίδραση. Τα εμβόλια αυτά έχουν ποσοστό επιτυχίας 90%.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr  ,  Mothersblog.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks