-
Αρχική > Τοπικά νέα > Γεώργιος Ζ .Τσιαούσης Καρδιολόγος :Η δοκιμασία κοπώσεως: ένα χρήσιμο τεστ.

Γεώργιος Ζ .Τσιαούσης Καρδιολόγος :Η δοκιμασία κοπώσεως: ένα χρήσιμο τεστ.

Η δοκιμασία κοπώσεως σε κυλιόμενο τάπητα αποτελεί μία από τις εξετάσεις που πραγματοποιούνται με αξιόλογη συχνότητα

 

Η στήλη «Υπέρ Υγείας» φιλοξενεί το άρθρο του αξιόλογου Καρδιολόγου σχετικά με τη δοκιμασία κοπώσεως και τη θέση της στη σημερινή καρδιολογική πρακτική.

 Η δοκιμασία κοπώσεως: ένα χρήσιμο τεστ.

Η δοκιμασία κοπώσεως σε κυλιόμενο τάπητα αποτελεί μία από τις εξετάσεις που πραγματοποιούνται με αξιόλογη συχνότητα στο ιδιωτικό καρδιολογικό ιατρείο, καθώς είναι αυτή που ελέγχει αν οι στεφανιαίες αρτηρίες (τα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά) έχουν στενώσεις (=στεφανιαία νόσος). Στην εξέταση αυτή ο εξεταζόμενος περπατά σε έναν κυλιόμενο τάπητα (όμοιο με τους διαδρόμους γυμναστικής που υπάρχουν στα γυμναστήρια ή στα σπίτια πολλών) και ο Καρδιολόγος παρακολουθεί, σε «ζωντανό» χρόνο (real-time), το ηλεκτροκαρδιογράφημά του. Για τον σκοπό αυτό, ο εξεταζόμενος φέρει στο στήθος του κολλημένα ηλεκτρόδια που μεταδίδουν την ηλεκτροκαρδιογραφική εικόνα στην οθόνη που παρακολουθεί ο Καρδιολόγος. Καθώς η δοκιμασία προχωρά, ο ρυθμός του τάπητα γίνεται ολοένα και πιο ταχύς, ώστε να αυξηθεί η καρδιακή συχνότητα. Σε υψηλότερους παλμούς, η καρδιά χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο για να επιτελέσει το έργο της, οπότε, αν υπάρχει στένωση στις στεφανιαίες αρτηρίες, η παροχή οξυγόνου στην καρδιά θα μειωθεί. Το αποτέλεσμα θα είναι να εμφανιστούν αλλαγές στο καρδιογράφημα του εξεταζομένου ή/και συμπτώματα, όπως πόνος στο στήθος. Έτσι θα θέσει ο Καρδιολόγος την υπόνοια της στεφανιαίας νόσου. Θα πρέπει σε δεύτερο χρόνο να υποβληθεί ο ασθενής σε περαιτέρω διερεύνηση με κάποια από τις πιο προχωρημένες εξετάσεις, ώστε να επιβεβαιωθεί ή να καταρριφθεί η αρχική υπόνοια των στενωμένων αρτηριών που έθεσε η δοκιμασία κοπώσεως. Κάποιες φορές ο ασθενής θα παραπεμφθεί σε σπινθηρογράφημα καρδιάς (γνωστό παλιότερα ως «θάλιο») ή σε δυναμικό υπερηχοκαρδιογράφημα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η αξονική («αναίμακτη») στεφανιογραφία θα είναι πιο κατάλληλη. Τέλος,όταν η δοκιμασία είναι ιδιαίτερα παθολογική, ο Καρδιολόγος μπορεί να επιλέξει να οδηγηθεί κατευθείαν ο ασθενής σε κλασική στεφανιογραφία. Αυτή η τελευταία είναι και η «μητέρα» όλων των εξετάσεων που ελέγχουν τις στεφανιαίες μας αρτηρίες.

Αν ο εξεταζόμενος καταφέρει να ασκηθεί για επαρκή χρόνο (που γενικά καθορίζεται από την ηλικία του), χωρίς να εμφανιστούν παθολογικές ηλεκτροκαρδιογραφικές καταγραφές ή συμπτώματα, τότε το τεστ θα αποβεί «αρνητικό» για ύπαρξη στεφανιαίας νόσου και δεν θα χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις.

Ελέγχει μόνο τα στεφανιαία μας η δοκιμασία κοπώσεως; Όχι, είναι ένα τεστ που έχει χρησιμότητα και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε βαλβιδοπάθειες, αλλά η κύριά του χρήση είναι στο χώρο της στεφανιαίας νόσου: πρώτον, στα πλαίσια της προληπτικής Καρδιολογίας, όταν δηλαδή κάποιος θέλει να ξέρει αν έχει στεφανιαία νόσο ή όχι. Και δεύτερον, στην παρακολούθηση ασθενών που έχουν ήδη υποστεί έμφραγμα ή έχουν δεχθεί αγγειοπλαστική (το εσφαλμένα αποκαλούμενο «μπαλονάκι») ή εγχείρηση bypass. Στην περίπτωση αυτή, ελέγχουμε με το τεστ κοπώσεωςαν το αποτέλεσμα της επαναγγείωσης (της αποκατάστασης της ροής στις στεφανιαίες αρτηρίες) είναι ικανοποιητικό. Σε αυτήν την ομάδα ασθενών το τεστ κοπώσεως είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, καθώς μπορεί να πραγματοποιείται συχνά, τυπικά μια φορά το χρόνο, χωρίς την επιβάρυνση της ακτινοβολίας που υπάρχει στην άλλη συνήθη λειτουργική δοκιμασία, το σπινθηρογράφημα καρδιάς.

Στον τομέα της πρόληψης, δοκιμασία κοπώσεως συστήνουμε στις ακόλουθες αδρές ομάδες ανθρώπων: 1. Άνδρες άνω των 40 ετών και γυναίκες μετεμμηνοπαυσιακέςμε έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου (π.χ. κάπνισμα, υπέρταση, υπερχοληστερολαιμία, οικογενειακό ιστορικό εμφραγμάτων). 2. Άτομα ηλικιών >40 που επιθυμούν να ξεκινήσουν ενασχόληση με κάποιο άθλημα (ή ακόμα και χορό) και μέχρι πρότινος είχαν καθιστική ζωή και εργασία. 3. Άτομα >40ετών με επαγγέλματα ευθύνης (π.χ. οδηγοί σε μέσα μαζικής μεταφοράς ή πιλότοι). 4. Άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας που παραπονιούνται για συμπτώματα που εμφανίζονται στη διάρκεια της προσπάθειας (π.χ. τάση λιποθυμίας, αίσθημα παλμών, πόνος στο στήθος, τη ράχη ή το χέρι). 5. Άτομα που επιδιώκουν να ξεκινήσουν κάποια ιδιωτική ασφάλιση (αυτή ήταν και η πρώτη, ιστορικά, χρήση του τεστ κοπώσεως, ο προασφαλιστικός έλεγχος ανδρών).

Και οι γυναίκες υποβάλλονται σε δοκιμασία κοπώσεως, αλλά μεμικρότερη συχνότητα από ότι οι άνδρες. Τεχνικά ζητήματα και δυσκολία να ακολουθήσουν τον ρυθμό του τάπητα περιορίζουν την εφαρμογή της μεθόδου στις γυναίκες, καθώς και μια μειωμένη διαγνωστική ακρίβεια του τεστ σε αυτές.

Συμπερασματικά, η δοκιμασία κοπώσεως είναι μια εύκολα προσβάσιμη, επαναλήψιμη, και χωρίς ακτινοβολία εξέταση που μας δίνει μια καλή εικόνα της καρδιαγγειακής υγείας του εξεταζομένου (όταν πραγματοποιείται για πρόληψη ή προαθλητικό έλεγχο) και συμβάλλει στην τακτική παρακολούθηση των ασθενών με προϋπάρχον ιστορικό στεφανιαίας νόσου.

Από την στήλη Υπέρ υγείας ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ :Επιμέλεια Δώρα Κωτσοπούλου

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks