Ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά που δεν μπορούμε να αποχωριστούμε ούτε κατά τη διάρκεια της νηστείας! Νηστίσιμο παστίτσιο με κιμά σόγιας και βίγκαν μπεσαμέλ χωρίς αυγά
Εκτέλεση
Για το νηστίσιμο παστίτσιο, κόβουμε πρώτα τα λαχανικά σε καρέ, τα βάζουμε σε λαμαρίνα, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς C, για περίπου 15′, μέχρι να μαλακώσουν.
Ετοιμάζουμε τη νηστίσιμη και vegan μπεσαμέλ χωρίς αυγά. Λιώνουμε τη μαργαρίνη και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ψήνουμε ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε για λίγο την κατσαρόλα. Σταδιακά και πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε το ζεστό ζωμό. Ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να δέσει η κρέμα. Αλατίζουμε.
Σε πυρίμαχο, βουτυρωμένο σκεύος βάζουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ. Κάνουμε μια στρώση λαζάνια, περιχύνουμε με σάλτσα ντομάτα ή κιμά σόγιας, κάνουμε μια στρώση λαχανικά.
Πασπαλίζουμε με λίγο νηστίσιμο τυρί. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Σάλτσα, τυριά και λαχανικά. Σκεπάζουμε με τα τελευταία λαζάνια. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη νηστίσιμη μπεσαμέλ.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 25′ στους 180-200 βαθμούς C. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15-20 λετπά επιπλέον, να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
Αφήνουμε να σταθεί σε σβηστό φούρνο για 10′, να τραβήξει τα υγρά του.
Πηγή: Www.argiro.gr