Απουσιάζει ο πολιτισμός από την βυζαντινή αρχόντισσα
Θεοδώρα Κωτσοπούλου
Τον πύργο της Βαβέλ θυμίζει το πρώην πνευματικό κέντρο Καστοριάς, ένα κτίριο που ήταν το στολίδι της πόλης μας . Κι όμως, το εγκαταλελειμμένο αυτό κτίριο στο τέρμα της Αγίου Αθανασίου, γνώρισε μέρες δόξας, αφού εκεί χτυπούσε η καρδιά της κοινωνικής και πνευματικής ζωής του τόπου, για περισσότερα από τριάντα χρόνια.
Λουκέτο τον Ιανουάριο του 2000
Γεφύρι της Άρτας θυμίζει το πνευματικό κέντρο Καστοριάς, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που ήθελαν να το ανακαινήσουν και να του δώσουν την παλιά του αίγλη, ωστόσο μέχρι και σήμερα παραμένει σε άσχημη κατάσταση. Το θέμα αυτό επανέρχεται τακτικά στο προσκήνιο, αλλά αφαιρείται αμέσως από τις προθήκες της επικαιρότητας.
Αναμοχλεύοντας το παρελθόν, διαπιστώνουμε το μοναδικό πρώην πνευματικό κέντρο της πόλης μας, πριν 18 χρόνια δηλαδή, πριν από τον Ιανουάριο του 2000, που του έβαλε λουκέτο ο τότε δήμαρχος, Δ. Παπουλίδης, με πρόσχημα την επισφάλεια στη στατικότητα του κτιρίου. Έκτοτε βέβαια, μπορεί να εξοστρακίστηκαν από εκεί όλες οι δράσεις πολιτισμού που στέγαζε, αλλά το κτίριο παραμένει στερεωμένο στα πόδια του και παρά τους βανδαλισμούς που υπέστη κατά καιρούς, εξακολουθεί να ατενίζει την πανοραμική θέα της λίμνης από τη θέση που βρίσκεται.
Τι να πρωτοθυμηθούμε για το πνευματικό κέντρο της Καστοριάς. Τις θεατρικές παραστάσεις από αξιόλογα περιφερειακά θέατρα, όπως το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, με το έργο του Δημήτρη Κεχαϊδη “Δάφνες και πικροδάφνες’’. Τις κινηματογραφικές βραδιές, με σπουδαία έργα τους διεθνούς ρεπερτορίου, που συνοδεύονταν και με την παρουσία των πρωταγωνιστών τους! Επίσης, στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου, γινόταν διάφορες συνάξεις και ομιλίες πνευματικών ανθρώπων, συλλόγων και φορέων, ενώ για ένα χρονικό διάστημα λειτούργησε και ως ανοιχτό πανεπιστήμιο.
Το τελευταίο διάστημα, πριν “ανακαλυφθεί” το στατικό πρόβλημα του κτιρίου, το πνευματικό κέντρο στέγαζε τη δημοτική βιβλιοθήκη, το θεατρικό τμήμα, το φωτογραφικό τμήμα και την κινηματογραφική λέσχη. Μέχρι που οι πόρτες του σφάλισαν οριστικά, κλείνοντας πίσω τους μια περίοδο που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην μνήμη μας…
Πάντως, τελευταία απόπειρα να ανασκευαστεί το εγκαταλειμμένο πνευματικό κέντρο έγινε στις 27 Αυγούστου 2008, από τον τότε υπουργό Μακεδονίας – Θράκης, κ. Μαργαρίτη Τζήμα, ο οποίος εξήγγειλε μάλιστα την ολοκλήρωση της μελέτης ενός πρότυπου πολιτιστικού κέντρου στην θέση του παλιού και την ένταξη της κατασκευής του στο ΕΣΠΑ, χωρίς όμως καμιά αξιόλογη συνέχεια…Το ερώτημα ένα: Γιατί..;
Τέλος, τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, αυτή τη στιγμή βρίσκουν στέγη είτε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, είτε στην αίθουσα του επιμελητήριου, αφήνοντας το Μπαϊρακτάριο μουσικό ωδείο, ένα πολιτιστικό στολίδι για τον τόπο μας αναξιοποίητο, διότι εκείνο που διαπιστώνουμε είναι ότι λείπει ο πολιτισμός από τη βυζαντινή αρχόντισσα, ενώ δίπλα μας στο δήμο Αργους Ορεστικού υπάρχει και πολιτιστικό κέντρο, αλλά και πνευματικό που στεγάζουν τις διάφορες πολιτιστικές και πολιτισμικές τους δράσεις.