Η γραφειοκρατία λέξη εφιάλτης για τους επιχειρηματίες, για τους πολίτες και για τους δημόσιους υπαλλήλους,
. Ο καθείς από τη δική του οπτική γωνία θέτει τη γραφειοκρατία στο κέντρο των δεινών του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Παράδοξο όμως ένας όρος που κατά το θεμελιωτή της Weber είναι η μορφή οργάνωσης που χαρακτηρίζεται από συγκεντρωτισμό, ιεραρχία, εξουσία, πειθαρχία, κανόνες, καταμερισμό εργασίας, θητεία έχει καταλήξει σε τροχοπέδη ανάπτυξης και εξέλιξης. Είναι άραγε φαινόμενο μόνο Ελληνικό; H απάντηση είναι κατηγορηματικά αρνητική, η γραφειοκρατία είναι μορφή οργάνωσης που διέπει όλα τα κράτη αλλά οι διαστάσεις που αυτοί λαμβάνει εξαρτάται από ένα συνδυασμό παραγόντων με πρωτεύοντα ρόλο το πολίτευμα.
Στην Ελλάδα δε η γραφειοκρατία είναι συνυφασμένη με την πολυνομία-νόμοι με αμέτρητες τροπολογίες και εγκυκλίους για το
ίδιο θέμα-, με την έλλειψη συγκεκριμένων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η ανάληψη της ευθύνης-με τις ουρές για την εξυπηρέτηση του πολίτη κοντολογίς με ότι αρνητικό έχει βιώσει ο καθένας από τη συναλλαγή του με το δημόσιο!
Για όλα τα δεινά φταίει η γραφειοκρατία μήπως έχουμε απλώς συνηθίσει να βουλιάζουμε στο χάος ενός όρου χωρίς να υπάρχει η βούληση για την αλλαγή της κατάστασης;
Μήπως θα πρέπει αντί να βουλιάζουμε να μάθουμε επιτέλους να επιπλέουμε; Άλλωστε η γραφειοκρατία αποτελεί μία καλή δικαιολογία για την αναβολή δράσης!
Κωνσταντίνα Τογκαρίδου : Μsc Δημόσια Διοίκηση Ολικής Ποιότητας, Μέλος Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης