-
Αρχική > Τοπικά νέα > Ποντιακά ήθη και έθιμα :Αγώνας πάλης νεαρών ανδρών στην Πτεριά

Ποντιακά ήθη και έθιμα :Αγώνας πάλης νεαρών ανδρών στην Πτεριά

Αναβίωσε   στο πλαίσιο του εορτασμού της Ζωοδόχου Πηγής, στο τοπικό διαμέρισμα Πτεριάς

 

           Με βασικό στόχο την καλλιέργεια του πολιτιστικού και αθλητικού πνεύματος μέσα από τη διαφύλαξη της παράδοσης, αναβίωσε   στο πλαίσιο του εορτασμού της Ζωοδόχου Πηγής, στο τοπικό διαμέρισμα Πτεριάς το ποντιακά  πασχαλινά  ήθη και  έθιμα όπως ο Αγώνα Πάλης, , καθώς και το έθιμο  των  Αυγομαχιών τα οποία  έχουν  τις ρίζες τους  από τον Ελληνικό Πόντο.

Ο  αγώνα ελληνορωμαϊκής πάλης  των νεαρών ανδρών, πραγματοποιείται εδώ και 40 χρόνια στην Πτεριά, ενώ αρένα των αγώνων αποτελεί η αλάνα που βρίσκεται μπροστά από την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, προστάτιδας του χωριού. Το συγκεκριμένο έθιμο συναντάται σε πληθυσμούς που κατοικούσαν στον ορεινό Πόντο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μπάφρας, ενώ ο νικητής παίρνει ως έπαθλο ένα μοσχάρι, που έχει πολύ μεγάλη σημασία στην αγροτική παραδοσιακή οικονομία της τοπικής μας περιοχής.

Έθιμο αναλλοίωτο στο χρόνο

«Το έθιμο ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Οι όροι του εθίμου είναι ότι παλεύουν σε δυάδες νεαροί άνδρες και όποιος βγει νικητής από όλους τους συμμετέχοντες, καθώς παίρνουν μέρος αρκετοί νέοι της, θα πάρει και το έπαθλο που αντιστοιχεί σε ένα μοσχάρι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το έθιμο παρακολούθησαν φορείς του τόπου μας, συγγενείς των παιδιών που με πάθος και με έντονες φωνές παρότρυναν τους παλαιστές να νικήσουν τον αντίπαλο τους, καθώς και πλήθος κόσμου που ζητωκραύγαζε τους συμμετέχοντες!

.

 tragikogreece.blogspot.gr

 

Top
Enable Notifications OK No thanks