-
Αρχική > Τοπικά νέα >  Καστοριά: Η πιο φτωχή περιοχή σε όλη την επικράτεια σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις(έρευνα)

 Καστοριά: Η πιο φτωχή περιοχή σε όλη την επικράτεια σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις(έρευνα)

Οι  φορολογούμενοι  του νομού Καστοριάς .δήλωσαν το προηγούμενο έτος μέσο ετήσιο εισόδημα μόλις,

 

   Θεοδώρα Κωτσοπούλου

                                            Οι πιο πλούσιες και φτωχές περιοχές της Ελλάδας

            Σε 13 δήμους της Αττικής και σε δύο της Θεσσαλονίκης κατοικούν οι πιο πλούσιοι Έλληνες, ενώ οι «πληβείοι» διαμένουν σε 44 περιοχές της ευρύτερης περιφέρειας της χώρας μας. Καστοριά,  Ευρυτανία,  Αιτωλοακαρνανία,  Ιωάννινα και  Λακωνία οι πιο φτωχές περιοχές. 

«Πες μου τον ταχυδρομικό σου κώδικα για να σου πω αν είσαι πλούσιος ή φτωχός». Αυτό θα μπορούσε να πει η εφορία σε 5.681.280 πολίτες που υπέβαλαν ατομικά ή οικογενειακά τη φορολογική τους δήλωση το 2017 μετά την αναλυτική καταγραφή των εισοδημάτων που πραγματοποιήθηκε ανά ταχυδρομικό κώδικα.

 

Στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών

Μια από τις φτωχότερες περιοχές σε ολόκληρη την επικράτεια, σύμφωνα με τα στοιχεία 1.306 περιοχών με βάση των ταχυδρομικό κώδικα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στις φορολογικές τους δηλώσεις, ανακηρύχθηκε  η περιφερειακή ενότητα Καστοριάς και πιο συγκεκριμένα τα σκήπτρα κρατάει ο  πρώην δήμος ακριτών του νομού Καστοριάς ο οποίος σήμερα ανήκει στο δήμο Νεστορίου.

Στις 40 πιο πλούσιες περιοχές της χώρας ανά ταχυδρομικό κώδικα βάσει του ετήσιου δηλωθέντος οικογενειακού εισοδήματος συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η Εκάλη, το Κολωνάκι, η Φιλοθέη, η Πυλαία και ο Χορτιάτης Θεσσαλονίκης, κτλ.

Αντίθετα, στις πιο φτωχές περιοχές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Δάφνη Αγίου Ορους, οι Λειψοί, το Αγαθονήσι, το Βασικό Ανω Πωγωνίου Ιωαννίνων και  οι Ακρίτες Καστοριάς κτλ.

Σημειώνεται ότι ο μεγαλύτερος αριθμών «φτωχών» περιοχών καταγράφονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών στην Καστοριά,  Ευρυτανία, Αιτωλοακαρνανία, τα Ιωάννινα, και τη Λακωνία.

Αποκαλυπτικά είναι τα στατιστικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα και τα ποσά των φόρων που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι ανά νομό σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Στους 10 πιο φτωχούς νομούς της χώρας, βάσει των δηλωθέντων εισοδημάτων των φορολογουμένων που κατοικούν σε αυτούς, είναι και ο νομός Καστοριάς αφού οι  φορολογούμενοι που κατοικούν στον εν λόγω νομό δήλωσαν το προηγούμενο έτος μέσο ετήσιο εισόδημα μόλις 8.957 ευρώ, λίγο πιο πάνω δηλαδή από το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ που ισχύει σήμερα για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες που δεν έχουν παιδιά.

 

 

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks