Σε περίπτωση που αποφάσισες να χάσεις τα περιττά κιλά κι έτσι ξεκίνησες διατροφή και μπήκες σε πρόγραμμα σωματικής άσκησης, υπάρχει κάτι ακόμη για να κλείσει η σωστή «εξίσωση» που οδηγεί στην επιτυχία.
Αυτό το κάτι δεν είναι άλλο από τον ύπνο.
Ειδικότερα, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας και Ανθρώπινου Δυναμικού του Πανεπιστημίου Rutgers, Δρ Shawn Arent, εξηγεί στο Business Insider πως η γυμναστική και η διατροφή είναι ένα καλό δίδυμο για να χάσουμε βάρος, αλλά χρειαζόμαστε και τον καλό ύπνο.
“Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν προσπαθούν να χάσουν βάρους, είναι ότι δεν κοιμούνται αρκετά”, σημειώνει.
Υπάρχει μία ιδιαίτερη σχέση μεταξύ του ύπνου της ανάπτυξης των μυών και της καύσης λίπους, εξηγεί ο ειδικός, μιας και το σώμα μας απελευθερώνει μία σειρά από ορμόνες την ώρα που κοιμόμαστε και κυρίως, την ανθρώπινη αυξητική ορμόνη (hGH).
Με απλά λόγια, λέει ο Δρ Arent, τη στιγμή του ύπνου κορυφώνεται η «δουλειά» της hGH, με αποτέλεσμα αυτή η ορμόνη «να κάνει αυτό που λέει το όνομά της, να προωθεί την ανάπτυξη».
Αυτό το καταφέρνει, μεταξύ άλλων, επειδή διεγείρει τη μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση και πιο σημαντικά για όσους επιχειρούν να χάσουν βάρος και λίπος, επειδή διεγείρει τη λιπόλυση ή πιο απλά, τη διαδικασία διάλυσης και αποβολής λίπους.
Εάν επιτρέψουμε στον οργανισμό μας να αναπαυθεί επαρκώς, όσο εμείς κοιμόμαστε αυτός μπαίνει σε διαδικασία «επιδιόρθωσης». Εάν διαταράξουμε τις συνήθειες ύπνου μας, διαταράσσουμε και αυτόν τον βιολογικό κύκλο, εξηγεί ο Δρ Arent.
Οι λίγες ώρες ύπνου, όπως oi 4 ή 5 κάθε βράδυ, μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παχυσαρκία. Έρευνες έχουν δείξει ήδη τη σχέση ανεπαρκούς ύπνου με τα περιττά κιλά.
Η ιδανική διάρκεια ύπνου, προτείνει ο ειδικός, είναι μεταξύ 7 και 9 ώρες. «Κάθε οργανισμός είναι φυσικά διαφορετικός. Ωστόσο, επτά έως εννέα ώρες ύπνου φαίνεται να είναι ένα πολύ συνεπές χρονικό πλαίσιο για να επιτυγχάνουμε την καλύτερη επιδιόρθωση και τη λιγότερη σχέση με την παχυσαρκία”, εξηγεί.
Για όσους δεν έχουν τόσο χρόνο, ο Δρ Arent συνιστά τουλάχιστον 6 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Μήπως, λοιπόν, να αυξήσουμε τις ώρες ύπνου; Στο κάτω – κάτω, όσο έχουμε κλειστά τα μάτια και ταξιδεύουμε στις γειτονιές του ονείρου, κλειστό μένει και το… στόμα!
Πηγή: www.pathfinder.gr