Με αυξημένη πλειοψηφία θέλουν οι Βρυξέλλες να περάσει από την ελληνική Βουλή η συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ
– Την πληροφορία για την κρούση των Βρυξελλών στην Αθήνα αποκαλύπτει η Αυγή – Οι Ευρωπαίοι ασκούν πιέσεις και στις ηγεσίες της αντιπολίτευσης σε Ελλάδα και Σκόπια – Νέα συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ την Πέμπτη στη Σόφια
Να ψηφιστεί η συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ, όποτε κι αν αυτή έρθει, από 180 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου φέρεται να έχει ζητήσει από την κυβέρνηση η Κομισιόν. Αυτό αποκαλύπτει δημοσίευμα της Αυγής της Κυριακής, επικαλούμενο ανώτερες κυβερνητικές πηγές.
Τόσο η πλευρά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, εμφανίζονται να έχουν τονίσει στην Αθήνα την ανάγκη να υπερψηφιστεί η συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων από 180 βουλευτές.
Η πρόταση αυτή, όπως επισημαίνεται, έχει ήδη διαμηνυθεί σε ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης. Και έχει να κάνει με τη στάση της αντιπολίτευσης. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ΠΓΔΜ…
Τόσο στις τάξεις της Ε.Ε. όσο και σε εκείνες του ΝΑΤΟ, το βλέμμα είναι στραμμένο στις διαπραγματεύσεις για το Σποπιανό. Η ΠΓΔΜ, άλλωστε, πιέζεται από το χρόνο αφού στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου θέλει να πάρει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ λίγες εβδομάδες μετά, πρόσκληση για να ενταχθεί στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ειδικά το δεύτερο, δεν θα γίνει αν δεν έχει λυθεί το θέμα του ονόματος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουάσινγκτον θέλουν να λυθεί το ζήτημα και να ενταχθούν τα Σκόπια σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Για έναν λόγο: για την ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια και το «κλείδωμα» τυχόν «κερκόπορτας» προς το εσωτερικό της Ε.Ε.
Με… 180 η συμφωνία για την ΠΓΔΜ
Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν και τις κινήσεις των δυνάμεων της αντιπολίτευσης σε Αθήνα και Σκόπια. Μάλιστα, σύμφωνα με την Αυγή, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ Χρ. Μιτσκότσκι (σ.σ. ηγείται του κόμματος VMRO, το οποίο συνεχίζει να… ελέγχεται από τον εθνικιστή πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι) έχει ήδη γίνει αποδέκτης του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας για την επίλυση του Σκοπιανού. Τα ίδια μηνύματα έχουν φτάσει, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα και στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, παλιότερα, είχε αφήσει να εννοηθεί πως ενδέχεται να θέσει ακόμη και θέμα δεδηλωμένης. Αφορμή οι δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου πως διαφωνεί με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της γειτονικής χώρας.
Λόγω των παραπάνω φαίνεται πως ήρθε η πρόταση των Βρυξελλών να ενισχυμένη πλειοψηφία και ψήφιση της συμφωνίας από 180 βουλευτές. Η κυβέρνηση, αναφέρει η Αυγή, έχει δεχτεί εισηγήσεις και παραινέσεις να ζητήσει υπερψήφισης της συμφωνίας, όποτε κι αν έρθει, από πλειοψηφία 180 βουλευτών. Η πρόταση, που στηρίζεται από Γιούνκερ και Μονγκερίνι, έχει φτάσει έως και σε ανώτατα κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης.
Το Μαξίμου
Κατά τις ίδιες πληροφορίες της εφημερίδας, το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αναξιόπιστη αλλά και ότι αν επέλθει τελικά συμφωνία, αυτή θα περάσει σε κάθε περίπτωση από τη Βουλή.
Στόχος της κυβέρνησης για την ώρα είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Και μετά να αποφασιστεί πότε και πως θα «πάει» η συμφωνία στη Βουλή.
Η πρόταση διπλής ονομασίας
Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, επεξεργάζονται και διαπραγματεύονται σκληρά τη νομική και διπλωματική φόρμουλα μιας υπό εξέταση συμφωνίας. Αυτή, περιέχει «βήματα» και «στάδια» και οδηγεί στην αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ, παράλληλα με τους απαραίτητους σταθμούς στον δρόμο προς την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., αναφέρει η Αυγή.
Μάλιστα, η Αθήνα απέρριψε μια νέα πρόταση από πλευράς ΠΓΔΜ. Μια πρόταση που προέβλεπε τη διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας στο σύνταγμα μαζί με τη νέα ονομασία. Για παράδειγμα, μία φράση του τύπου: «Η συμφωνημένη ονομασία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι Άνω Μακεδονία» εμφανίζεται από την άλλη πλευρά ως πρόταση που θα μπορούσε να ικανοποιεί και τις ελληνικές ευαισθησίες αλλά και να διασφαλίζει την πολιτική αντοχή της κυβέρνησης Ζάεφ για επικύρωση της συμφωνίας, αναφέρει το δημοσίευμα. Αλλά η πρόταση παραβιάζει την εθνική «κόκκινη γραμμή» για ονομασία «erga omnes» και άρα βρίσκεται εκτός συζήτησης.
Όλα αυτά ενώ το Σάββατο (12.05.2018) μετά τη συνάντηση του με τους Ν. Κοτζιά και Ν. Ντιμιτρόφ, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς ανακοίνωσε ότι την προσεχή Πέμπτη (17.05.2018) θα συναντηθούν στη Σόφια, στο περιθώριο της συνόδου Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ. Μια συνάντηση που ίσως σημαίνει πολλά…
Πηγή: Εφημερίδα Αυγή