Το μόνο που χρειάζεται αυτό το φύλλο κρούστας για να γίνει μαγικό, είναι υπομονή. Άπαξ και το φτιάξετε απολαύστε το τραγανό και αέρινο σε αγαπημένες σας πίτες και όχι μόνο
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε σε μπολ το αλεύρι, το λάδι, το αλάτι, το ξύδι και το νερό να σχηματιστεί ζύμη. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, απαλή και εύπλαστη. Όχι τραχιά.
Τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε έντονα για περίπου 6-8′. Αφήνουμε να σταθεί για 10′ σκεπασμένη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 7 ίσα κομμάτια. Πλάθουμε με τα χέρια τα κομμάτια ζύμης σε χοντρά φύλλα μεγέθους 8 περίπου εκατοστών. Βάζουμε το λάδι σε μπολ. Με τα χέρια βουτάμε μία μία πίτα μέσα στο λάδι και την τοποθετούμε τη μία πάνω στην άλλη μέσα σε μικρό μπολ ίσα που να τις χωράει. Τέλος, περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι.
Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης για περίπου 1 ώρα και 30′. Όσο πιο πολύ τις αφήνουμε τόσο πιο μεγάλη ελαστικότητα αποκτούν.
Χρειαζόμαστε κατά προτίμηση τραπέζι (οι γωνίες θα σας δυσκολέψουν αρκετά) στρογγυλό ή οβάλ, τραπέζι χωρίς γωνίες με πολύ καθαρή και λεία επιφάνεια.
Στραγγίζουμε ένα ένα φύλλο από το λάδι και με τα χέρια αρχίζουμε να το ανοίγουμε, τεντώνοντας την πολύ ελαστική ζύμη και φτιάχνοντας ένα πολύ μεγάλο και σχεδόν διάφανο φύλλο. Σιγά σιγά τραβάμε το φύλλο γύρω γύρω από όλες τις πλευρές, μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ανασηκώνουμε το φύλλο πότε πότε σαν να στρώνουμε τραπεζομάντηλο, γιατί έτσι παίρνει αέρα και τραβιέται με αποτέλεσμα να ανοίγει ακόμα σε πιο λεπτό πάχος.
Μη σας ανησυχεί ο αέρας που εγκλωβίζεται από κάτω, με το τύλιγμα της πίτας εξαφανίζονται οι φουσκάλες αέρα. Αφαιρούμε, κόβοντας τις εξωτερικές άκρες που είναι λίγο πιο χοντρές από το υπόλοιπο φύλλο.
Απλώνουμε τη γέμιση της αρεσκείας μας γλυκιά ή αλμυρή κι αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ρολά, στριφτάρια, διπλά ρολά και γενικά παίξτε με αυτή τη ζύμη, θα χαρείτε πολύ τη διαδικασία της. Και μη φοβάστε, δεν παθαίνει κάτι, είναι πολύ ελαστική.
Ένας άλλος τρόπος είναι να διπλώσουμε το φύλλο στα 2 ή στα 4 σαν μαντήλι και να βάλουμε επάνω τη γέμιση. Το κλείνουμε σε φάκελο ή τρίγωνο.
Επίσης, τα κομμάτια που μου περισσεύουν, τα φτιάχνω τυλιχτά σαν σαραγλί με ξηρούς καρπούς και ζάχαρη.
πηγή: Www.argiro.gr