-
Αρχική > Τοπικά νέα > Κύμα φυγής ασθενών της Καστοριάς σε οδοντιάτρους της FYROM(αποκλειστικό -ρερπορτάζ )

Κύμα φυγής ασθενών της Καστοριάς σε οδοντιάτρους της FYROM(αποκλειστικό -ρερπορτάζ )

Συνολική οικονομική αιμορραγία  για την  ακριτική μας περιοχή

Δώρα Κωτσοπούλου

To δυστύχημα που σημειώθηκε πριν λίγο καιρό με τις πέντε γυναίκες που σκοτώθηκαν από την γειτονική μας Εορδαία στην διαδρομή που πήγαιναν επίσκεψη σε οδοντιατρείο γειτονικού στα Σκόπια , έφερε  ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο κύμα φυγής των  συμπολιτών μας  στις  γείτονες  χώρες μας προκειμένου να αναζητήσουν φθηνότερες ιατρικές υπηρεσίες, χωρίς όμως να διερευνούν  την προσωπική τους ασφάλεια.

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια και προφανώς λόγω της κρίσης, οι οδοντίατροι της ΠΓΔΜ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε Έλληνες ασθενείς, σε τιμές ως και 50% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες στην Ελλάδα, ενώ δεν λείπουν και εκείνες που διαφημίζουν ακόμη και τη δωρεάν μεταφορά των ασθενών από τη χώρα μας προς τη δική τους για να… επισκεφθούν τα οδοντιατρεία τους.

«Ο κόσμος πρέπει να κάνει οδοντιατρικές πράξεις στα οδοντιατρεία της περιοχής μας», 

Ωστόσο, πολλοί είναι οι κίνδυνοι  που εγκυμονούν για τους ασθενείς, με κυριότερο την συνθήκη υγιεινής αλλά και  ποιότητα των υλικών και των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται, δεδομένου ότι οι οδοντίατροι της FYROM άνοιξαν ιατρεία μόλις  πριν λίγα χρόνια  και δεν πληρούν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για μια συνολική οικονομική αιμορραγία  για την  ακριτική μας περιοχή έκανε λόγο η αντιπρόεδρος του οδοντιατρικού συλλόγου του νομού Καστοριάς, κ. Άννα  Ιωακειμιδου, μπορεί οι τιμές στο γειτονικό κράτος, να είναι πιο οικονομικές, όμως αυτό δε σημαίνει ότι συμβαδίζουν με την καλύτερη ποιότητα», δήλωσε. Η ίδια υποστήριξε  πώς υπάρχουν σωρεία περιστατικών και καταγγελιών ασθενών που επισκέφθηκαν γειτονικές χώρες, προκειμένου να αναζητήσουν φθηνότερες ιατρικές υπηρεσίες.

Πέρα όμως από αυτά, όπως εξήγησε, η αντιπρόεδρος  λόγω της ανεργίας που υφίσταται η περιοχή μας, ο κόσμος αναγκάζεται να καταφύγει στα οδοντιατρεία της γειτονικής χώρας που κάνουν άλλες τιμές. Υποστήριξε επιπλέον ότι το γεγονός της ‘’φυγής’’ των ασθενών, πλήττει τα  50 περίπου οδοντιατρεία που εδρεύουν στον νομό Καστοριάς.«Το φαινόμενο υπήρχε από παλιότερα, ωστόσο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, λόγω κρίσης, οι ασθενείς που καταφεύγουν σε οδοντιατρεία αμφιλεγόμενης υγιεινής και ικανοτήτων των… συναδέλφων σε Σκόπια,  Βουλγαρία η ακόμη και Αλβανία έχουν αυξηθεί σημαντικά. Οι οδοντίατροι εκεί βλέπουν τους Έλληνες ευκαιριακά και δύσκολες εργασίες που απαιτούν πολλαπλές επισκέψεις γίνονται στο… πόδι», είπε χαρακτηριστικά. ,

«Ο κόσμος πρέπει να κάνει οδοντιατρικές πράξεις στα οδοντιατρεία της περιοχής μας»,  υποστήριξε η επιστήμονας διότι οποιοδήποτε πρόβλημα και να δημιουργηθεί, θα μπορεί να πάει στον οδοντίατρο του για να εξυπηρετηθεί, παρά να τρέχει συνεχώς σε άλλη χώρα για να γλιτώσει μερικά ευρώ, κάτι που δεν είναι ουσιαστικό» υπογράμμισε η κ. Ιωακειμιδου  για να καταλήξει τονίζοντας ότι όταν δεν στηρίζουμε τον τόπο μας, το χρήμα φεύγει από την πόλη μας και το αξιοποιούν άλλοι.

εφημεριδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks