-
Αρχική > Ελλάδα > Ραντεβού τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για το «σκοπιανό»

Ραντεβού τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για το «σκοπιανό»

Οι δύο ΥΠΕΞ «θα συνεχίσουν την προσπάθεια μόνοι τους», ερωτηματικό για τη «συνάντηση των Πρεσπών». Ποιες εκδοχές έμειναν στο τραπέζι χωρίς να αποκλείεται η «έκπληξη»

.“Δεν τα σπάσαμε, δεν τα βρήκαμε, είμαστε κοντά και συνεχίζουμε”. Με αυτή την απάντηση διπλωματική πηγή αποχαιρέτησε τη Ν.Υόρκη και ανανεώνει το διαπραγματευτικό ραντεβού της Αθήνας με τα Σκόπια στις Βρυξέλλες την Δευτέρα.

Αυτή τη φορά, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκολα Δημητρώφ θα τα πουν μόνοι τους, χωρίς την παρουσία του απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.Την ερχόμενη εβδομάδα άλλωστε θα κριθεί εάν οι δύο πρωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, θα επιχειρήσουν την περίφημη “συνάντηση κορυφής” στις Πρέσπες ή όχι. Κι αυτό διότι “η συνάντηση των Πρεσπών” θα γίνει μόνο εάν επιτευχθεί συμφωνία, η οποία θα ανακοινωθεί, συμβολικά, στον συγκεκριμένο χώρο, αφού η τριεθνική Μεγάλη Πρέσπα ανήκει σε Ελλάδα, ΠΓΔΜ και Αλβανία.Η τριμερής Κοτζιά-Νίμιτς-Δημητρώφ στη Ν.Υόρκη ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).Το θετικό στοιχείο είναι, κατ΄αρχάς, ότι… έγινε και διήρκεσε δύο ημέρες. Στη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο υπουργοί Εξωτερικών επικοινώνησαν με τους πρωθυπουργούς τους και συμφώνησαν “να συνεχίσουν τις προσπάθειες”.Το δεύτερο θετικό στοιχείο ήταν πως ούτε ο κ.Δημητρώφ επέμεινε στην πρόταση για “Μακεδονία του Ίλιντεν” ούτε ο κ.Νίμιτς επανέφερε την πέμπτη εκδοχή (από τις πέντε που είχε παρουσιάσει στην αρχή των διαπραγματεύσεων), την “Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

Τρεις συν “έκπληξη”

Ως εκ τούτων, στη Ν.Υόρκη αποσαφηνίσθηκε ότι στο τραπέζι έχουν απομείνει οι τρεις από τις προτάσεις Νίμιτς: Nova (Νέα), Gorna (Άνω) και Severna (Βόρεια), με την δεύτερη να έχει συναντήσει τη «δυσφορία» της Βουλγαρίας, η οποία κατέχει επίσης ένα μικρό τμήμα της γεωγραφικής εντότητας, την «Μακεδονία του Πιρίν».

Επ΄αυτού, η ίδια διπλωματική πηγή σημειώνει ότι «η Σόφια δεν θα κινηθεί εναντίον μίας συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ» και ότι, επίσης, «δεν την εντάξαμε στη διαπραγμάτευση».

Σημειώνεται ότι τα Σκόπια δεν ικανοποιούνται με τον προσδιορισμό Vardarska (Βαρδάρη).

Παρά την «προβολή επιθυμών εν είδη διαρροών», συνεπώς, Αθήνα-Σκόπια θα συνεχίσουν να αναζητούν «την καλύτερη εκ των τριών», χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο κι άλλης πρότασης, ως έκπληξη της τελευταίας στιγμής.

Α.Τσίπρας: Πάμε να πάρουμε, όχι να δώσουμε

Κατά το Μαξίμου, το θετικό στην διαπραγμάτευση είναι ότι η κυβέρνηση Ζάεφ αποδέχθηκε, για …πρώτη φορά στα 28 χρόνια, τον ελληνικό όρο για ενιαία χρήση του ονόματος (erga omnes), έστω κι αν, σ΄αυτή τη φάση, συνέδεσε την αποδοχή με την εκδοχή του “Ίλιντεν”.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε για άλλη μία φορά χθες, από τη Θεσσαλονίκη (στο πλευρό του υποστηρικτή της κυβερνητικής προσπάθειας για λύση στο ονοματολογικό, Γιάννη Μπουτάρη) , ότι “επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι και όχι να παραδώσουμε στο Σκοπιανό”.

Το “κάτι” είναι, όπως εξήγησε, μία καθαρή λύση erga omnes στο θέμα του ονόματος, με απάλειψη του αλυτρωτισμού από το Σύνταγμα της πΓΔΜ, ώστε να αποκλειστούν παρεξηγήσεις και παρερμηνείες γύρω από την Ιστορία της Μακεδονίας.

“Πάμε να πάρουμε πίσω το όνομα της Μακεδονίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή οι περισσότερες χώρες του πλανήτη αποκαλούν “Μακεδονία” την ΠΓΔΜ.

Τα νεώτερα από Δευτέρα.

Μαρίνα Μάνηm.mani@euro2day.gr

http://www.euro2day.gr/news/politics/article/

 

Top
Enable Notifications OK No thanks