Ένα τεράστιο ζήτημα,όπως αυτό της ανεργίας,δεν ξεκίνησε χθες,και σίγουρα δεν πρόκειται να λυθεί αύριo,
Ελένη Μελά
.Απαιτέιται χρόνος,προγράμματα,αλλά και αλλαγή νοοτροπίας ειδικότερα για την περιοχή της Καστοριάς,που έχει πληγεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια.
Σε τονωτικές ενέσεις για την υποστήριξη της εργασίας στην περιοχή μας προσανατολίζεται εδώ και αρκετό καιρό η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Όπως ενημέρωσε και ο αντιπεριφερειάρχηςανάπτυξης,επιχειρηματικότητας,εμπορίου και τουρισμού Παναγιώτης Κώττας: ”Η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο νομός μας συνδέεται άμεσα με την παρατεταμένη κρίση του κλάδου της γουνοποιίας.Εμείς από την πλευρά της περιφέρειας προσπαθούμε να υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο τον συγκεκριμένο κλάδο.Ήδη μέσα από το ΕΣΠΑ θα ξεκινήσει πρόγραμμα που θα αφορά την πιστοποίηση και την αυτοαπασχόληση.Το μέτρο αυτό,όπως μας ενημέρωσε το αρμόδιο υπουργείο,θα ανοίξει σύντομα και θα ωφεληθούν συνολικά 300 άτομα από Καστοριά και Σιάτιστα.” Ο αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει παράλληλα και την σπουδαιότητα της τόνωσης του τουρισμού αλλά και του πρωτογενούς τομέα,με την πιστοποίηση των προϊόντων.Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι: ”Στην δική μας πολιτική εντάσσεται και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.Μέσα από προγράμματα ενθαρρύνουμε τον κόσμο να ασχοληθεί με την γεωργία και με τη μεταποίηση.Ήδη στην Δυτική Μακεδονία επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα αρωματικά φυτά και την σαλιγκαροτροφία πάνε πολύ καλά.Αυτό θα έχει ως συνέπεια και την ανάπτυξη του τουρισμού,καθώς γαστρονομία και τουρισμός πάνε μαζί.Από εκεί και πέρα ο ένας τομέας θα συμπαρασύρει τον άλλο.Από το εμπόριο,το ταξί,μέχρι την κατασκευή,όπου υπάρχει ζήτηση θα υπάρξουν και νέες θέσεις εργασίας”. Ο κος Κώττας τόνισε όμως ότι εδώ που φτάσαμε θαύματα δεν θα γίνουν από την μια μέρα στην άλλη.Απαιτείται και η στήριξη της πολιτείας,καθώς και νέες επενδύσεις που θα ενισχύσουν την αυτοαπασχόληση.
”Η περιφέρεια συνεργάζεται άψογα με τα κυβερνητικά στελέχη”,δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης και συμπλήρωσε: ”Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποστηρίζουμε οποιαδήποτε κομματική γραμμή.Σε επίπεδο νομού υπάρχει πολύ καλή συνεργασία και με τις δύο βουλευτίνες σε όλα τα θέματα που απαιτείται η παρέμβαση τους για να λυθούν”.
Το διάστημα αυτό στην Καστοριά το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που εκτελείται είναι η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου.Από την πρώτη στιγμή το συγκεκριμένο έργο δίχασε την κοινή γνώμη.Ακόμη και σήμερα υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι αμφισβητούν την ωφέλεια που θα έχει ο νομός μας από αυτή την παρέμβαση. Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο αντιπεριφερειάρχηςανάπτυξης δήλωσε ότι: ”Το έργο αυτό εξαρχής ήταν μια χαμένη υπόθεση.Με παρέμβαση της περιφέρειας όμως,θα υπάρξει μελλοντική εκμετάλευση και από την περιοχή μας.Για εμάςείναι ξεκάθαρο ότι από το 2021 τα πρώτα σπίτια θα πάρουν φυσικό αέριο.Καστοριά,Άργος καιΜανιάκοι θα το λάβουν σε υγρή μορφή και συμπιεσμένο θα μεταφέρεται με φορτηγά στα Γρεβενά”.
Ο κος Κώττας ενημέρωσε τέλος ότι το έργο του φυσικού αερίου βρίσκεται πλέον σε καλό δρόμο,ενώ προέτρεψε κάθε δύσπιστο συμπολίτη μας να μην ισχυρίζεται,χωρίς αποδείξεις το αντίθετο.Το μόνο που πετυχαίνει κανείς έτσι είναι να ενισχύει το κλίμα απογοήτευσής το οποίο δρα ανασταλτικά σε κάθε αισιόδοξη αναπτυξιακή ιδέα.
Υπήρξαν και νεώτερες εξελίξεις την περασμένη εβδομάδα, όπως μας δήλωσε ο κος Κώττας σήμερα. : Συγκεκριμένα «Υπήρξαν εξελίξεις στο θέμα της υπουργικής απόφασης για την έκπτωση στο τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος για όλα τα νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας, με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του Ε65, καθώς επίσης και με την ανάρτηση της πρόσκλησης για τις 300 θέσεις εργασίας του buisnes plan της γούνας. Επίσης το φυσικό αέριο δεν είναι το μόνο αναπτυξιακό έργο της περιοχής μας, έργα υποδομής στον πολιτισμό, τον τουρισμό, ο φορέας διαχείρησης των λιμνών, ο τελωνιακός σταθμός στο Λαιμό, έργα υποδομής και εκσυχρονισμού για την αγροτική ανάπτυξη, αεροδρόμιο και πολλά άλλα βάζουν τις βάσεις για ανάκαμψη αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή μας.”
“