Ποινικές διώξεις, παράνομες προσλήψεις, δαπάνες εκατομμυρίων για την προβολή μηνυμάτων που θα μπορούσε να γίνει δωρεάν
Του Θ. Παπαδόπουλου
, έλεγχοι, εκατέρωθεν καταγγελίες και μία δίκη η οποία ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2016 και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Σε διαχρονική εστία διαφθοράς φαίνεται ότι είχε μετατραπεί το ΚΕΕΛΠΝΟ με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Δημόσιο με εκατομμύρια ευρώ. Οι υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τη Δικαιοσύνη είναι ουκ ολίγες και χρονολογούνται από το 2005 μέχρι και το 2016, όπως προκύπτει από τις σχετικές δικογραφίες και τα κατηγορητήρια. H Politik παρουσιάζει αναλυτικά όλες τις υποθέσεις του που έχουν ερευνηθεί από τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις το προσεχές διάστημα, αναφορικά με υποθέσεις που ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη.
Μία από τις υποθέσεις που απασχολεί τις Αρχές και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, καθώς έχει ήδη φτάσει στο ακροατήριο, είναι η υπόθεση με τις παράνομες προσλήψεις 140 υπαλλήλων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων το 2005. Το Νοέμβριο του 2013 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ανακοίνωσε τη δίωξη μελών της τότε διοίκησης. Σύμφωνα με τη σχετική δικογραφία, πριν από 13 χρόνια ο Οργανισμός προχώρησε σε απευθείας προσλήψεις 140 διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι στη συνέχεια αποσπάστηκαν σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, καθώς και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Παράλληλα οι συμβάσεις τους μετετραπήκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, ενώ η μισθοδοσία τους φέρεται να ζημίωσε το Δημόσιο με περίπου 5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με πόρισμα ελεγκτών του υπουργείου Υγείας, οι προσλήψεις φέρονται να έγιναν δίχως την έγκριση των αρμόδιων επιτροπών και γενικότερα κατά παράβαση των προβλεπόμενων διαδικασιών, μιας και εκείνη την περίοδο το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν χρειαζόταν διοικητικό προσωπικό αλλά… επιστημονικό.
Από τα εντυπωσιακά σημεία που είχαν προκύψει μέσω της έρευνας των εισαγγελέων ήταν και το γεγονός ότι εντοπίστηκαν υπάλληλοι οι οποίοι εμφανίζονταν να πληρώνονται από τον κρατικό οργανισμό προτού καν προσληφθούν! Συγκεκριμένα, αν και οι προσλήψεις τους φέρονται να έγιναν από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2005, εντούτοις όλοι τους εμφανίζονταν να είχαν σχέση εργασίας με το ΚΕΕΛΠΝΟ στις 23 Μαΐου 2005. Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το σκέλος της υπόθεσης που αφορούσε και την έγκριση χορήγησης επιδόματος ύψους 2.200 ευρώ, μηνιαίως, σε γιατρό που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για την είσπραξή του. Η δίκη για τη συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016. Οι πρώτοι μήνες κύλησαν με την κατάθεση ενστάσεων και συνεχίστηκε και το 2017 με αρκετές συνεδριάσεις. Από τον Ιανουάριο του 2018 ωστόσο έχει διακοπεί εξαιτίας προβλήματος υγείας και επρόκειτο να ξεκινήσει ξανά στις 31 Μαΐου 2018.
Ποινικές διώξεις και η υπόθεση στην ανάκριση
Τον Απρίλιο του 2016 οι Εισαγγελείς Διαφθοράς άσκησαν μία ακόμη ποινική δίωξη. Αυτήν τη φορά εις βάρος των μελών της διοίκησης και του διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2011-2013. Οι διώξεις αφορούσαν απιστία στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου αναφορικά με ποσά 2 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ που είχε δαπανήσει το Κέντρο για διαφημιστικές προβολές θεμάτων αρμοδιότητάς του, όπως η εποχική γρίπη. Με τη μόνη διαφορά ότι, όπως είχε προκύψει από την εισαγγελική έρευνα, τα θέματα αυτά θα μπορούσαν να προβάλλονται δωρεάν καθώς θεωρούνταν διαφημιστικά μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου.
Επιπλέον οι εισαγγελείς είχαν διαπιστώσει ότι για ορισμένες από τις επίμαχες συμβάσεις δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες διαγωνισμού ενώ σε μία περίπτωση επιλέχθηκε εταιρεία η οποία θα έπρεπε να έχει αποκλειστεί λόγω προηγούμενης καταδίκης του υπευθύνου της για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικογραφία για την υπόθεση των διαφημιστικών μηνυμάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ σχηματίστηκε μετά από προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε με παραγγελία της τότε Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Ράικου, με αφορμή τη διενέργεια διαχειριστικού-οικονομικού ελέγχου. Από τη συγκεκριμένη εισαγγελική έρευνα προέκυψαν επίσης εντυπωσιακά ευρήματα. Για παράδειγμα τον Ιανουάριο του 2011 διενεργήθηκε διαγωνισμός από το ΚΕΕΛΠΝΟ για το υποέργο «Εθνική Επικοινωνιακή Εκστρατεία Πρόληψης για τον Καρκίνο». Στο διαγωνισμό αναδείχθηκε ανάδοχος ένωση εταιρειών, με την οποία υπεγράφη σχετική σύμβαση με απόφαση του τότε ΔΣ. Το κόστος της ανάθεσης ανήλθε σε 600.000 ευρώ. Ωστόσο όπως αποκάλυψε η έρευνα και αυτή η δράση θα μπορούσε κάλλιστα να προβληθεί δωρεάν από τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Δεν ήταν όμως και η μοναδική περίπτωση. Το Δεκέμβριο του 2013, σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, το διοικητικό συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε την υλοποίηση συνολικά επτά δράσεων. Έτσι προχώρησε στη σύναψη συμβάσεων συνολικούς κόστους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ με αντικείμενο τη δημιουργία και εκπομπή μηνυμάτων (σποτ) για τη γρίπη. Η προκήρυξη, όμως, όπως προέκυψε από την έρευνα των εισαγγελέων, ουδέποτε δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες. Σύμφωνα πάντα με την έρευνα των εισαγγελέων, αντίστοιχη διαφήμιση είχε δημιουργηθεί και από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών και Ελέγχου. Παρόλα αυτά το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων φέρεται να είχε πληρώσει αδρά για τη μετάδοσή του, ενώ θα μπορούσε να την πραγματοποιήσει δωρεάν. Αρνητική εντύπωση προκαλεί επίσης και το γεγονός ότι η διαφήμιση για τη γρίπη παραδόθηκε σε χρόνο μεταγενέστερο της φερόμενης προβολής του.
Διώξεις μετά από μήνυση Γεωργιάδη – Τζαβάρα
Το Μάρτιο του 2017, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ασκήθηκαν νέες διώξεις σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος τριών μη πολιτικών προσώπων αναφορικά με διαγωνισμό του 2016 για την πρόσληψη γιατρών και δικηγόρων για τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Μεταξύ άλλων αφορούσαν απάτη με βάση το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου, αλλά και παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων με σκοπό το περιουσιακό όφελος, τη βλάβη τρίτου προσώπου και την υπεξαγωγή εγγράφου από κοινού, με σκοπό τον προσπορισμό σε άλλον. Η εισαγγελική έρευνα είχε ξεκινήσει έπειτα από μηνυτήρια αναφορά του αντιπρόεδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη και του τομεάρχη Δικαιοσύνης, Κώστα Τζαβάρα καθώς επίσης και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη. Στη μηνυτήρια αναφορά τους οι Άδωνις Γεωργιάδης και Κώστας Τζαβάρας ζητούσαν να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες «για τη δέσμευση και παράνομη επεξεργασία» των πρωτότυπων αιτήσεων και δικαιολογητικών των υποψήφιων ιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό, με αποτέλεσμα την αδυναμία ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας από τα όργανα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η συγκεκριμένη δικογραφία σε βάρος των υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας έχει διαβιβαστεί σε ανακριτή διαφθοράς. Οι διώξεις είχαν ασκηθεί κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Εφετών καθώς η Εισαγγελία Πρωτοδικών είχε ταχθεί υπέρ της αρχειοθέτησης της συγκεκριμένης υπόθεσης.