Παρότι η Καστοριά εντάχθηκε ουσιαστικά στον τουριστικό χάρτη τα τελευταία μόλις χρόνια και, συνεπώς,
δεν διέθετε τη σχετική κουλτούρα, έχουν καταβληθεί φιλότιμες προσπάθειες από ιδιώτες και φορείς για την προώθηση του- κατά κοινή ομολογία- πλούσιου τουριστικού «προϊόντος» που η περιοχή έχει να προσφέρει.
Σε ό τι αφορά το θέμα της προσέλκυσης και ξενάγησης των επισκεπτών της πόλης, και βέβαια του δήμου και του νομού ολόκληρου, έχουν ήδη γίνει κινήσεις μικρότερου ρίσκου και κόστους,σε σχέση με το καραβάκι «Ορεστιάς», όπως το ηλιακό σκάφος (το να καταστούν βέβαια λειτουργικά τέτοια μέσα και να μην πέσουν σε αχρηστία, είναι επίσης ένα σημαντικό στοίχημα).
Ωστόσο, μπορούν να διερευνηθούν και άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως- πέρα από το τρενάκι- η ιππήλατη άμαξα. Τέτοιες άμαξες συναντά κανείς εκτός από την Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες. Κάποιες από τις ελληνικές πόλεις που παρουσιάζουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά ή θεωρούνται ανταγωνιστικές της Καστοριάς στον τομέα του τουρισμού, έχουν ήδη εφαρμόσει μία ή δύο ταυτόχρονα τέτοιες επιλογές (π.χ. τρενάκι στο σπήλαιο του Περάματος στα Γιάννενα, το ίδιο και στην Κέρκυρα, μαζί βέβαια με το γνωστό παϊτόνι.