-
Αρχική > Ελλάδα > Με «Νέα», «Βόρεια» και «Άνω Μακεδονία» το πλάνο Κοτζιά

Με «Νέα», «Βόρεια» και «Άνω Μακεδονία» το πλάνο Κοτζιά

Τρία είναι τα ονόματα που συνεχίζουν να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το σκοπιανό ζήτημα σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Ο έλληνας ΥΠΕΞ μιλώντας στην ΕΡΤ1 ξεκαθάρισε ότι η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει το «Μακεδονία-Σκόπια» και η ΠΓΔΜ έχει απορρίψει το «Μακεδονία του Βαρδάρη και ότι πλέον απομένουν μόνο τα «Νέα», «Βόρεια» και «Άνω Μακεδονία».

«Υπάρχει θέληση και από τις δυο πλευρές για λύση κι αυτή θα είναι λύση συμβιβασμού .Στις διεθνείς σχέσεις είναι φυσιολογικοί οι συμβιβασμοί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε παράλληλα την ελπίδα του ότι θα ξεπεραστούν εντός ολίγων ημερών οι δυσκολίες που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις των δύο χωρών, ενώ εκτίμησε ότι η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων  όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγάλο «ναι» και το μεγάλο «όχι» συνειδητοποίησε και τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για την υλοποίηση της συμφωνίας.

«Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μία ευθεία»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι δεν υπήρξε πίεση των ξένων παραγόντων προκειμένου να επέλθει γρηγορότερα συμφωνία μεταξύ των χωρών, ενώ μίλησε και για τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται αλλά και το δημοψήφισμα που έγινε στα Σκόπια.

«Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μία ευθεία, έχουν τα πάνω και τα κάτω τους. Στόχος του συλλαλητηρίου στα Σκόπια ήταν η βασική κυβερνητική επιλογή. Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων είναι ένας συμβιβασμός που δίνει και παίρνει και θα κάνει καλό και στην ανάπτυξη και της χώρας μας και της φίλης χώρας, και των σχέσεων τους, αλλά και όλης της περιοχής».

αφήστε το σχόλιο σας
Top
Enable Notifications OK No thanks