Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πατρίδας μας είναι η υπογεννητικότητα
. Ένα πρόβλημα το οποίο εντείνεται και κατευθύνεται προς μη αναστρέψιμη πορεία. Το ζήτημα αυτό δεν έχει άμεσο πολιτικό αντίκρισμα ή κομματικό όφελος και για αυτό δε βρίσκεται ψηλά στη πολιτική ατζέντα, αν και κατά τη γνώμη μου, οι ιθύνοντες αυτού του τόπου, θα πρεπε να ανησυχούν ιδιαίτερα για το ότι σε λίγα χρόνια ο πληθυσμός της Ελλάδας θα είναι αισθητά μικρότερος ενώ αντίθετα οι γειτονικοί μας λαοί θα υπερέχουν αριθμητικά.
Από την άλλη μεριά, το ελληνικό σύνταγμα στην αναθεώρηση του 2001 αναφέρει “ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της δημογραφικής πολιτικής καθώς και η εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του κράτους”!! Μια παροιμία του πάνσοφου λαού λέει “στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα” αφού ακόμα και σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει δράσεις για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος.
Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, για τα ελληνικά δεδομένα, κάθε γυναίκα πρέπει να γεννά 2,1 παιδιά για να παραμείνει σταθερός ο πληθυσμός της χώρας ενώ γεννά 1,3 παιδιά.
1980 γεννήσεις 148.134 θάνατοι 87.282
Το 2011 ήταν η πρώτη χρονιά που οι γεννήσεις ήταν λιγότερες από τους θανάτους.
2014 γεννήσεις 92148 εκ των οποίων 79975 από Ελληνίδες μητέρες και 12173 από αλλοδαπές μητέρες τη στιγμή που οι θάνατοι ήταν 113.740
Για το 2014 οι γεννήσεις ήταν μειωμένες κατά 2,1% και οι θάνατοι αυξημένοι κατά 1,7%. Από εκεί και πέρα, υπήρξε το 2014 μείωση πληθυσμών κατά 21592 άτομα, το 2015 μείωση κατά 29365 άτομα και το 2016 κατά 25887 άτομα.
Παρατήρηση 1: Τα χρόνια 2011-2014 ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 60.000 άτομα
Παρατήρηση 2: Στην Ελλάδα γίνονται περίπου 250.000 εκτρώσεις το χρόνο
Παρατήρηση 3: Η Ελλάδα είναι πρώτη στις εκτρώσεις στην Ευρώπη και τρίτη στον κόσμο
Παρατήρηση 4: Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat μέχρι το 2080 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα έχει μειωθεί κατά 3,5 εκατομμύρια κατοίκους
Παρατήρηση 5: Για τα χρόνια 2015-2016 η μείωση του πληθυσμού είναι 55252 άτομα
και το χειρότερο από όλα είναι ότι στα νούμερα αυτά δεν καταγράφονται οι μεταναστευτικές ροές των Ελλήνων προς το εξωτερικό και έχουν αυξηθεί οι αλλοδαπές μητέρες στην Ελλάδα.
Αιτίες αδυσώπητη οικονομική κρίση και υψηλή ανεργία μετανάστευση, στο εξωτερικό όπου περισσότεροι από 400.00 Έλληνες μετανάστευσαν στο εξωτερικό την τελευταί πενταετία, γάμοι σε μεγαλύτερη ηλικία λόγω συνθηκών ζωής,ευκολία στα διαζύγια,μεγάλος αριθμός εκτρώσεων για τον πληθυσμό της χώρας
- ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Όλα τα ανωτέρω έχουν τις παρακάτω συνέπειες:
- πρόβλημα μ τον εξ ανατολών γείτονα όταν αυξάνεται σε πληθυσμό συνέχεια
- προβλήματα στον θεσμό της οικογένειας
- μείωση του εργατικού δυναμικού και της παραγωγικότητας
- επιδείνωση ασφαλιστικών ταμείων λόγω γήρανσης του πληθυσμού
και τώρα αν υποθέσουμε ότι υπάρχει κράτος με ευαισθησίες, θα πρέπει:
- να δοθούν κίνητρα για απόκτηση τουλάχιστον δύο τέκνων
- να θεωρούνται πολύτεκνοι οι έχοντες 2 παιδιά για πολλά χρόνια
- προστασία της μητέρας για τουλάχιστον 24 μήνες
- επιδοματική πολιτική για τις άνεργες μητέρες για τουλάχιστον 18 μήνες που να είναι ουσιαστική και όχι υποτυπώδης
- περισσότεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί
- υπάρχουν πολλά ακίνητα στην ιδιοκτησία του κράτους που δυστυχώς “ρημάζουν”. Θα μπορούσαν να παραχωρηθούν σε νέους γονείς για κάποιο χρονικό διάστημα.
Επιλογικά, θα ήθελα να τονίσω ότι το ανύπαρκτο κράτος είναι η κύρια αιτία της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Αν ήταν δυνατό – για εισπρακτικούς και μόνο λόγους- θα έβαζε τεκμήρια και στα παιδιά όπως και στα αυτοκίνητα…
Από την στήλη Υπέρ υγείας εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ