-
Αρχική > Τοπικά νέα > Παιδιά με ασφάλεια στην θάλασσα.(Ανδρέας  Ντάφλος Ιατρός παιδίατρος)

Παιδιά με ασφάλεια στην θάλασσα.(Ανδρέας  Ντάφλος Ιατρός παιδίατρος)

Όλοι μας γνωρίζουμε την αγάπη των παιδιών για παιχνίδια στο νερό και ανυπομονούμε να μοιραστούμε την χαρά τους σε μία παραλία.

Επιμέλεια Θεοδώρα Κωτσοπούλου

 

Ετσι αφού παρακάμψουμε την έντονη διαφωνία των παππούδων, οι οποίοι θέλουν να ξεκουραστούμε και να μην ταλαιπωρήσουμε το παιδί, και αποσπάσουμε το “οκ”με προϋπόθεσεις απο τον παιδίατρο μας, είμαστε έτοιμοι να γεμίσουμε με χαμόγελα, βουτιές, ήλιο και κουβαδάκια το πρώτο φωτογραφικό άλμπουμ διακοπών του παιδιού μας.

Από εδώ και πέρα προέχει η ασφάλεια του παιδιού οπότε και θα πρέπει να έχουμε κατά νου κάποια  πράγματα όπως :

  • Το καλοκαίρι πριν τις διακοπές φροντίζουμε να έχουν γίνει τα εμβόλια που περιέχουν αντιγόνο τετάνου και έχουν ξεχασθεί, διότι οι τραυματισμοί είναι συχνοί και θέλουμε να αποτρέψουμε την χορήγηση αντιτετανικού ορού που με μεγάλη ευκολία οι γιατροί της υπαίθρου (χειρουργοί ενηλίκων και αγροτικοί γιατροί), θα χορηγήσουν.
  • Απαραίτητο εξάρτημα αποτελόυν το καπέλο, τα γυαλιά ηλίου και το αντιηλιακό για την προστασία απο την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Το αντιηλιακό φροντίζουμε να το επαλείφουμε στο πρόσωπο και το σώμα κάθε 2 ώρες και 20 λεπτά τουλάχιστον πρίν από την έκθεση στον ήλιο και σε γενναίες δόσεις
  • Σε περίπτωση που το ξενοδοχείο μας διαθέτει πισίνα θα πρέπει να δείξουμε μέγιστη προσοχή στις βουτιές από το κράσπεδο στην πισίνα, το παιδί μας μπορεί να γλιστρήσει και να τραυματιστεί. Επιπλέον, η πολύωρη χρήση της πισίνας είναι συχνά αιτία εξωτερικής ωτίτιδας που είναι ιδιαίτερα επώδυνη για τα παιδιά.
  • Το σωστό σωσίβιο για την ηλικία του παιδιού δεν πρέπει να λείπει, ακόμη και αν παίζουν ή κολυμπούν δίπλα μας.
  • Φροντίζουμε να μην περπατάνε με γυμνά πόδια σε βράχια ή ανώμαλες επιφάνειες για αποφυγή τραυματισμών στα πέλματα.
  • Αποφεύγουμε τις επισκέψεις στην παραλία τις ώρες μεταξύ  11:00 – 16:00, όπου ο ήλιος είναι ιδιαίτερα “επικύνδινος”.
  • Σημαντική είναι η υγιεινή του παιδιού με έμφαση στην ευαίσθητη περιοχή με συχνή αλλαγή  πάνας, για αποφυγή ουρολοιμόξεων και δερματικών ερεθισμών. Δεν θα πρέπει επίσης να παραμελούμε την περιποίηση των νυχιών και το συχνό πλύσημο των χεριών του για την αποφυγή μόλυνσης από σταφυλόκοκκο και εξάπλωσης του στο σώμα του παιδιού.
  • Προσοχή στην αφυδάτωση και στη θερμοπληξία, να έχετε πάντοτε μαζί σας δροσερό νερό, με το παιδί να παίζει σε σκιερό μέρος.
  • Τεράστια προσοχή και αυστηρότητα πρέπει να δίνεται στο θέμα του φαγητού, αφού δεν πρέπει να κολυμπάμε ή να πηγαίνουμε στην παραλία για παιχνίδι εάν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες μετά το φαγητό.

Τέλος, και αφού έχουμε καταλάβει ότι δεν αφήνουμε ποτέ τα παιδιά μόνα τους ακόμα και εάν θεωρούμε πως είναι κοντά μας, θα πρέπει να είμαστε εφοδιασμένοι με το φαρμακείο μας.

To φαρμακείο των διακοπών

Εκτός του θερμομέτρου, των αντιπυρετικών και του φυσιολογικού ορού για την μύτη του μωρού, καλό θα ήταν να είμαστε εφοδιασμένοι με αντιισταμινική αλοιφή για τα τσιμπήματα.

Επίσης,για τον καθαρισμό και την αντισηψία κάποιου μικροτραυματισμού καλό θα ήταν να είμαστε εφοδιασμένοι με  αντισηπτικά μαντηλάκια, οξυζενέ και ιώδιο, καθώς και αποστειρωμένες γάζες για να καλύψουμε, αν χρειαστεί, τραύματα που φοβόμαστε ότι θα επιμολυνθούν.

Τέλος, θα πρέπει να έχουμε μαζί μας το βιβλιάριο του παιδιού και να μην ξεχνάμε το τηλέφωνο του παιδίατρου μας.

Από την στήλη Υπέρ υγείας :ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

 

Top
Enable Notifications OK No thanks