Η υπερκινητικότητα είναι ένα σύμπτωμα που το συναντάμε συχνά σε βρέφη και νήπια. Η ικανότητα του νηπίου να τρέχει, να σκαρφαλώνει και να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση είναι αναμενόμενη καθώς σιγά σιγά κατακτά την κινητική του ανεξαρτησία.
Υπάρχουν όμως ορισμένες περιπτώσεις βρεφών και νηπίων που η έντονη κινητικότητά τους ξεπερνά το αναμενόμενο και σχετίζεται με εκδηλώσεις υπερδιέγερσης. Αυτή η διάκριση μεταξύ ενός απλώς δραστήριου παιδιού κι ενός παιδιού με υπερκινητικότητα δύσκολα γίνεται αντιληπτή από έναν μη ειδικό.
Παράλληλα, βλέπουμε συχνά ότι η υπερκινητικότητα εκδηλώνεται ταυτόχρονα με κάποια αναπτυξιακή διαταραχή όπως είναι ο αυτισμός. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς έχουν φέρει ένα παιδί να εξεταστεί για υπερκινητικότητα, ενώ στην πραγματικότητα παρουσιάζει πολλά από τα πρώιμα συμπτώματα του αυτισμού.
Πώς διαχωρίζουμε την υπερκινητικότητα από τον αυτισμό
Ο αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής κ. Στέλιος Μαντούδης παρουσιάζει τις διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ των παιδιών με υπερκινητικότητα και των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού.
Πώς γίνεται η διαφορική διάγνωση αυτισμού & υπερκινητικότητας
Μέσα από την αναπτυξιακή εξέταση και τις πληροφορίες που συλλέγονται από τους γονείς, συγκεντρώνονται πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για τον τρόπο που το παιδί ανταποκρίνεται και εκτελεί διάφορες δοκιμασίες. Συγκεκριμένα, με το Αναπτυξιακό Check-up Plus εξετάζονται παράλληλα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας ικανότητας, δηλαδή ο τρόπος που ακολούθησε το παιδί για να εκτελέσει μια δοκιμασία. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι σημαντικό να αξιολογούνται, καθώς δίνουν επιπρόσθετες πληροφορίες για το παιδί και τον τρόπο που λειτουργεί.
Πώς μειώνεται η υπερκινητικότητα σε ένα παιδί που έχει διαγνωστεί στο αυτιστικό φάσμα
Η μείωση της υπερκινητικότητας σε ένα παιδί που ανήκει στο αυτιστικό φάσμα συνήθως γίνεται από εξειδικευμένο θεραπευτή σε προγράμματα πρώιμης παρέμβασης. Οι τεχνικές μείωσης της υπερκινητικότητας εφαρμόζονται σταδιακά, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του παιδιού. Παράλληλα, γίνεται συζήτηση με τους γονείς σχετικά με το πώς θα πρέπει να αντιδρούν και να συμπεριφέρονται στο σπίτι, καθώς είναι σημαντικό να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση.
Η γνώμη του ειδικού
Η μείωση της υπερκινητικότητας σε ένα παιδί με αυτισμό ανοίγει τον δρόμο για μια καλύτερη εκπαίδευση. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό οι γονείς μόλις αντιληφθούν ότι κάτι τους ανησυχεί στη συμπεριφορά του παιδιού τους να απευθύνονται σε έναν ειδικό ή σε ένα αναπτυξιακό κέντρο για περαιτέρω διερεύνηση. Είναι γνωστό ότι όσο πιο νωρίς εντοπιστεί μια δυσκολία τόσο πιο αποτελεσματικά μπορεί να αντιμετωπιστεί.
πηγή: www.onmed.gr