-
Αρχική > Τοπικά νέα > Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η κτηνοτροφία της περιοχής μας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η κτηνοτροφία της περιοχής μας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει περιέλθει η ελληνική κτηνοτροφία, λόγω της συνεχιζόμενης μεγάλης μείωσης της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος

, των χαμηλών τιμών του κρέατος και της μάστιγας των ελληνοποιήσεων. Αυτό αναφέρεται σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μετά από πρόταση – αίτημα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του Κινήματος Αλλαγής.
Η ερώτηση έχει αποδέκτες τους υπουργούς Οικονομίας Ι. Δραγάσακη και Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Αποστόλου, στους οποίους και επιρρίπτονται ευθύνες «για την αδυναμία της Κυβέρνησης να κινητοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και να βάλει τέλος στην ασυδοσία των κερδοσκόπων».
Οι βουλευτές, επισημάνουν επίσης τον κίνδυνο που υπάρχει για τη «φέτα»,  προσθέτοντας ότι: «Η προστασία της φέτας από τη νοθεία και την κερδοσκοπία, η ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, η σωστή και εύρυθμη λειτουργία της Διεπαγγελματικής αποτελούν αιτήματα των κτηνοτροφικών οργανώσεων όλης της χώρας».
Τα ερωτήματα που θέτουν αφορούν: Τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση για να σταματήσει η μεγάλη μείωση της τιμής του γάλακτος, αν προτίθεται να ενεργοποιήσει τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα για την πάταξη των ελληνοποιήσεων και της νοθείας στην αγορά, αν έχει ενεργοποιηθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού και για το πώς θα διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για να ανταποκριθεί με επάρκεια στην αποστολή της.

Στα πρόθυρα κατάρρευσης
Το ζήτημα της κτηνοτροφίας έχει πάρει, όπως γίνεται αντιληπτό, ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις και εκτός των άλλων φορέων, απασχολεί έντονα και τον  αγροτικό και κτηνοτροφικό σύλλογο  της περιοχής μας με τον πρόεδρο κ Δημήτρη Μόσχο να «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για το μέλλον της και τονίζει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη «για τη λήψη δραστικών μέτρων για τη διάσωσή της».
«δίχως κτηνοτροφία στην  Καστοριά η ύπαιθρος θα αποδομηθεί κοινωνικά και πληθυσμιακά. Ενώ παράλληλα θα καλείται να παλέψει την τάση της ερήμωσης, της ανεργίας, της οικονομικής αβεβαιότητας και της αμφισβήτησης»

Η παραγωγή γάλακτος στην περιοχή μας  έχει μειωθεί θεαματικά. Ο αριθμός όσων απασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία εμφανίζει πορεία αρνητική.

Ο κ. Μόσχος Καταλήγοντας  καλεί το Υπουργείο να προχωρήσει σε ολοκληρωμένη πρόταση διάσωσης και προσθέτει: «Η κτηνοτροφία για την Καστοριά  είναι το οξυγόνο πολλών άλλων επαγγελμάτων της περιφέρειας. Ο οικοτουρίστας και αγροτουρισμός μπορεί να κρατήσει τον κόσμο στο τόπο του.
Η κτηνοτροφία στην ακριτική  μας περιοχή  είναι μέρος της αγροτικής ανάπτυξης, άρρηκτα συνδεδεμένη, με την ενίσχυση της περιφέρειας των μικρών κοινωνιών την προστασία του περιβάλλοντος,  ακόμα και την διατήρηση εθνικών πόρων.
Τέλος, στήριξη της  κτηνοτροφίας είναι ένας  φαρδύς δρόμος. Που δεν πρέπει να φράξει …γιατί  αν στενέψει, η Καστοριά  θα είναι πιο μακριά για όλους!»

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Εφημερίδα πρωινός λόγος

Top
Enable Notifications OK No thanks