-
Αρχική > Ελλάδα > Από την Κεφαλονιά, στην Ταϊλάνδη – Οι ήρωες της επιχείρησης διάσωσης

Από την Κεφαλονιά, στην Ταϊλάνδη – Οι ήρωες της επιχείρησης διάσωσης

Παγκόσμια συγκίνηση αλλά και τη συμμετοχή πολλών εκατοντάδων εθελοντών έχει προκαλέσει η προσπάθεια διάσωσης των 12 παιδιών ποδοσφαιρικής ομάδας

και του προπονητή τους από το σπήλαιο Θαμ Λουάνγκ, στην Ταϊλάνδη.

Ήδη τα σωστικά συνεργεία θρηνούν τον θάνατο του ηρωικού Σαμάν Κούναν, πρώην μέλους των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης, ο οποίος, ενώ είχε αποστρατευθεί, επέστρεψε προκειμένου να συνδράμει εθελοντικά στην επιχείρηση διάσωσης των παιδιών.

Ο Κούναν έχασε τη ζωή του από έλλειψη οξυγόνου, ενώ είχε καταφέρει προηγουμένως να τοποθετήσει φιάλες οξυγόνου στο πέρασμα που θα ακολουθήσουν τα παιδιά προς την έξοδο.

Βρετανός διασώστης: «Οι τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν αυτό για το οποίο ετοιμαζόμουν όλη μου τη ζωή»

Παράλληλα, δύο άλλοι Βρετανοί διασώστες έχουν τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας με την αυταπάρνηση και τον ηρωισμό που δείχνουν, χωρίς μάλιστα να είναι επαγγελματίες δύτες, αν και θεωρούνται από τους καλύτερους σπηλαιοδύτες στον κόσμο.

O John Volanthen

Δύο από τους επικεφαλής της Βρετανικής διασωστικής ομαδας, John Volanthen και Rick Stanton αλλά και ο Rob Harper έσπευσαν αμέσως να ανταποκριθούν στην έκκληση των αρχών της Ταϊλάνδης και να βοηθήσουν στο εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο εγχείρημα της διάσωσης των παιδιών.

Ο 46χρονος John Volanthen μάλιστα, ο οποίος εργάζεται ως σύμβουλος τεχνολογίας στο Bristol, μιλώντας για το εγχείρημα αυτό είπε τα εξής:
«Bουτάω από πάθος και πάντα αναρωτιόμουν αν υπάρχει κάποιος σκοπός γι’ αυτό. Οι τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν αυτό για το οποίο ετοιμαζόμουν όλη μου τη ζωή».

Οι Stanton και Volanthen ήταν αυτοί που βρήκαν τα παιδιά μέσα στο σπήλαιο ενώ ο Αυστραλός γιατρός και δύτης Richard Harris, που συμμετέχει κι αυτός στη διάσωση, ήταν αυτός που έπεισε τα σωστικά συνεργεία να βγάλουν από το σπήλαιο πρώτα τα πιο αδύναμα παιδιά, αντίθετα με αυτό που είχε αρχικά αποφασιστεί.

Στην Κεφαλονιά

Ο Rick Stanton μάλιστα, λίγες εβδομάδες πριν βρέθηκε στην Κεφαλονιά, συνδυάζοντας λίγες μέρες ξεγνοιασιάς με τις αγαπημένες του καταδύσεις.
Μαζί με τον δικό μας Μάκη Σωτηρόπουλο, εξερεύνησαν μοναδικά σπήλαια που διαθέτει το νησί λίγο πριν η μοίρα τους οδηγήσει σε μία από τις πιο δύσκολες και σημαντικές αποστολές της ζωής τους.
O Rick Stanton με τον Μάκη Σωτηρόπουλο στη Σάμη – Φωτο:  Martyn John Farr / Facebook

 

Φωτο: Martyn John Farr / Facebook

Εκτός από αυτούς όμως, πάνω από 1000 εθελοντές απ’ όλο τον κόσμο, συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης, η οποία πραγματοποιείται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Ήδη 4 από τα παιδιά έχουν διασωθεί ενώ, αν κρίνει κανείς από τα εκατομμύρια μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα, όλη η υφήλιος προσεύχεται και ελπίζει να σωθούν και τα υπόλοιπα.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτhttps://www.kefalonitikanea.gr

 

Top
Enable Notifications OK No thanks