-
Αρχική > Πολιτισμός > Τι «αποκάλυψε» η τεράστια σαρκοφάγος της Αλεξάνδρειας [Εικόνες]

Τι «αποκάλυψε» η τεράστια σαρκοφάγος της Αλεξάνδρειας [Εικόνες]

Απομακρύνεται σημαντικά το ενδεχόμενο, η τεράστια γρανιτένια σαρκοφάγος της Αλεξάνδρειας να αποτελεί σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες προσκείμενες σε αρχαιολόγους, το ευρήματος, το οποίο ζυγίζει πάνω από 30 τόνους, αποκάλυψε την εύρεση μόνον τριών σκελετών, οι οποίοι βρέθηκαν στο πλημμυρισμένο εσωτερικό της.

Σύμφωνα με αποκάλυψη της εφημερίδας «Αλ Αχράμ» η Επιτροπή του Υπουργείου Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι η σαρκοφάγος περιέχει τρεις σκελετούς πολεμιστών που φαίνεται να έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της μάχης.

Ο Γενικός Γραμματέας προσέθεσε ότι η ημερομηνία της σαρκοφάγου δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αν δηλαδή ανήκει στην Πτολεμαϊκή περίοδο (332-30 π.Χ.) ή στη Ρωμαϊκή περίοδο (30 π.Χ. – 642 μ.Χ.).

Ένας από τους παρεβρισκόμενους επιστήμονες δήλωσε ότι το κρανίο ενός εκ των τριών σκελετών, φέρει τραύμα από βέλος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το νερό προερχόταν από μία τρύπα που είχε διαπεράσει τον γρανίτη.

Παράλληλα, μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί εύρεση κτερισμάτων.

Το άνοιγμα της σαρκοφάγου έγινε παρουσία του γενικού γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Μουστάφα Ουαζίρι.

Το τεράστιο εύρημα βρέθηκε στην περιοχή Σίντι Γκάμπερ της Αλεξάνδρειας.

Οι σκελετοί και η σαρκοφάγος θα μεταφερθούν στην αποθήκη όπου στεγάζονται τα αρχαία ευρήματα της Αλεξάνδρειας, για περαιτέρω μελέτη.

Ανήκει πιθανότατα σε ιερέα

Υπενθυμίζεται πως εχθές, Τετάρτη, ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου είχε δηλώσει ότι η αρχαία γρανιτένια σαρκοφάγος πιθανότατα ανήκει σε ιερέα, και όχι σε βασιλιά ούτε σε αυτοκράτορα, καθώς δεν έχει πάνω της αντίστοιχες επιγραφές.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο κ. Ουαζίρι διασκέδασε τις εντυπώσεις που διαδόθηκαν από κάποια (κυρίως βρετανικά) μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι δήθεν το άνοιγμα της σαρκοφάγου θα φέρει την «κατάρα των Φαραώ» στον κόσμο.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο τάφος χρονολογείται από το 4.000 ή το 3.000 π.Χ.

 

in.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks