Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται διεθνώς μία μείωση της επίπτωσης των καρδιαγγειακών νοσημάτων (πρώτης αιτίας θανάτου στον δυτικό κόσμο) στον ανδρικό πληθυσμό, με μία παράλληλη αύξηση αυτών στον γυναικείο πληθυσμό.
Πλέον, ο απόλυτος αριθμός των γυναικών ασθενών από τα νοσήματα αυτά είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο των ανδρών.
Οι γυναίκες νοσούν βαρύτερα από καρδιοπάθειες και έχουν χειρότερη εξέλιξη.
Παρότι θεωρούνται ασθένειες των ηλικιωμένων, οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής που ακολουθεί κάποιος από τη νεαρή ηλικία, μπορεί να τον καταστήσουν πιο ευάλωτο στις καρδιοπάθειες.
Ειδικά πολλές νεαρές γυναίκες δεν είναι ενημερωμένες για τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου.
Ρωτήστε τους συγγενείς σας για πιθανό οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου ή παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης.
Στη συνέχεια ενημερώστε τον γιατρό σας.
Κάποια αντισυλληπτικά συμβάλλουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης, παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψιν, ειδικά αν στην οικογένειά σας υπάρχει ιστορικό υπέρτασης, είστε υπέρβαρη ή πάσχετε από νεφρική νόσο. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αντισυλληπτικά σε συνδυασμό με το κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 20%.
Δείτε τι κάνετε για να προστατεύσετε την υγεία της καρδιάς σας:
– Να γνωρίζετε και να διαχειρίζεστε τα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης.
– Ενημερώστε τον γιατρό σας για το οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων, καθώς και την ύπαρξη άλλων παραγόντων κινδύνου.
– Αποφεύγετε το κάπνισμα. Αν καπνίζετε, προσπαθήστε να το κόψετε ή να το ελαττώσετε.
– Πίνετε αλκοόλ μέτρο, δηλαδή το πολύ ένα ποτήρι την ημέρα.
– Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τις μεθόδους αντισύλληψης και επιλέξτε την κατάλληλη για εσάς.
– Μειώστε το άγχος, αφιερώνοντας καθημερινά χρόνο στον εαυτό σας.
Η εγκυμοσύνη αυξάνει τους κινδύνους για την καρδιά των γυναικών που αναπτύσσουν διαβήτη κύησης. Αν και τις περισσότερες φορές υποχωρεί μετά τη γέννηση του παιδιού, μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για συσσώρευση αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες και ανάπτυξη διαβήτη αργότερα.
Η υψηλή χοληστερόλη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την υγεία της καρδιάς που μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ακόμα κι αν εντοπιστεί νωρίς και παίρνετε φάρμακα για τον έλεγχό της, πρέπει να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή και άσκηση.
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , healthday.com