-
Αρχική > Ελλάδα > AIDS: Βίντεο δείχνει για πρώτη φορά στην ιστορία πώς ο ιός HIV περνάει στα κύτταρα

AIDS: Βίντεο δείχνει για πρώτη φορά στην ιστορία πώς ο ιός HIV περνάει στα κύτταρα

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι επιστήμονες υπέθεταν, ότι ο ιός του AIDS (HIV) μολύνει τους ασθενείς μέσω της σεξουαλικής μετάδοσης, επειδή καταφέρνει να διαπερνάει τις βλεννογόνες μεμβράνες των γεννητικών οργάνων. Ωστόσο, είναι ένα πράγμα να έχουμε ένα θεωρητικό μοντέλο και άλλο πράγμα να βλέπουμε με τα μάτια μας την απόδειξη αυτής της θεωρίας.

Τώρα, για πρώτη φορά στην ιστορία, ερευνητές στην Γαλλία κατάφεραν να δείξουν “σε ζωντανή μετάδοση” το πώς ακριβώς ο ιός του AIDS (HIV) μολύνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος σε ένα in vitro μοντέλο του βλεννογόνου της ουρήθρας.

Η δρ. Morgane Bomsel, μοριακός βιολόγος στο Ινστιτούτο Cochin (INSERM, CNRS, Πανεπιστήμιο Descartes στο Παρίσι), μαζί με τους συναδέλφους της, εισήγαγε ένα μολυσμένο Τ-κύτταρο στον βλεννογόνο της ουρήθρας. Το κύτταρο επισημάνθηκε (“φωτίστηκε”) με φθορίζουσα-πράσινη πρωτεΐνη για να παρακολουθήσουν την πρόοδό του. Στην συνέχεια, ο δρ. Bomsel και οι συνάδελφοί του κατέγραψαν πώς το Τ-κύτταρο έρχεται σε επαφή με το επιθηλιακό κύτταρο της μεμβράνης, όταν σχηματίζεται μια ιολογική συύναψη.

Στα παρακάτω βίντεο, μπορείτε να δείτε το πώς αυτή η συνάντηση προκαλεί την παραγωγή του μολυσματικού ιού HIV, όπως φαίνεται στις πράσινες φθορίζουσες κουκίδες. Στην συνέχεια, σαν να ήταν η πράσινη ακτίνα ενός όπλου σε κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας, βλέπουμε το πώς ο ιός περνάει μέσα στο επιθηλιακό κύτταρο του βλεννογόνου.

Το πρώτο βίντεο δείχνει την κάτοψη ενός μολυσμένου με HIV κυττάρου (πράσινο) σε επαφή με το ουρηθρικό επιθήλιο και αρχίζει να σχηματίζει ριπή ιών.

Άπαξ ο ιός HIV διασχίσει το επιθηλιακό στρώμα μέσω της τρανσκύτωσης (transcytosis), απορροφάται από ανοσολογικά κύτταρα, που ονομάζονται μακροφάγα. Μετά από μία, ή δύο ώρες, όταν ο ιός έχει παραχθεί και αποβληθεί, η επαφή με τα κύτταρα τελειώνει και το μολυσμένο Τ-κύτταρο κινείται.

«Τα μολυσμένα κύτταρα, μόλις έρθουν σε επαφή με το επιθήλιο, αρχίζουν να χύνουν μια σειρά από ιούς, όπως ένα όπλο με σφαίρες. Αφότου εκτοξεύσουν αρκετούς φθορίζοντες ιούς στον βλεννογόνο, κάτι που διαρκεί μερικές ώρες, τα μολυσμένα κύτταρα αποκολλούνται και απομακρύνονται”, δήλωσε η δρ. Bomsel στο ZME Science.

Το δεύτερο βίντεο δείχνει την κάτοψη ενός μολυσμένου με HIV κυττάρου (πράσινο) σε επαφή με το ουρηθρικό επιθήλιο και τον σχηματισμό ιών. Μια ιολογική σύναψη σχηματίζεται μεταξύ τους και ο ιός αποβάλλεται από το μολυσμένο με HIV κύτταρο.

Η Γαλλίδα επικεφαλής ερευνήτρια ομολόγησε ότι ήταν «όμορφο να βλέπουμε αυτούς τους πληθυσμούς διαφορετικών κυττάρων να αλληλεπιδρούν μαζί σε μικροσκοπικό επίπεδο», παρόλο που μιλάμε για έναν τόσο επικίνδυνο παθογόνο παράγοντα, όσο ο ιός του AIDS (HIV).

Ένα από τα πιο εκπληκτικά ευρήματα, ωστόσο, ήταν ότι τα μολυσμένα Τ-κύτταρα στόχευαν επιθηλιακά κύτταρα ακριβώς πάνω από τους μακροφάγους. Αυτό υποδηλώνει, ότι υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των μακροφάγων και του επιθηλίου, κάτι που κανείς δεν είχε προβλέψει μέχρι σήμερα.

Το τρίτο βίντεο δείχνει ένα κύτταρο μολυσμένο από τον ιό HIV (πράσινο), που έχει ήδη σχηματίσει μια σύναψη με ένα επιθηλιακό κύτταρο. Στην συνέχεια ο ιός HIV αρχίζει να απομακρύνεται. Όταν έχει φύγει όλος ο ιός, το μολυσμένο κύτταρο αποχωρεί.

Τα μακροφάγα, που “καταναλώνουν” τον ιό HIV, συνεχίζουν να τον αναπαράγουν και να τον μεταδίδουν για 20 ημέρες. Τότε τα κύτταρα εισέρχονται σε μια λανθάνουσα κατάσταση και δεν αναπαράγουν ιούς. Ωστόσο, ο ιός HIV εξακολουθεί να αποθηκεύεται σε δεξαμενές μακροφάγων στον ιστό των γεννητικών οργάνων. Αυτό εξηγεί το γιατί είναι τόσο δύσκολο να αντιμετωπιστεί ο ιός HIV. Οι αντιρετροϊκές θεραπείες μπορούν να κρατήσουν τις δεξαμενές του HIV σε αυτή την λανθάνουσα, αλλά η διακοπή της θεραπείας προκαλεί την ανάκαμψη της λοίμωξης που θα συνεχίσει να εξαπλώνεται.

ΠΗΓΗ:  www.iatropedia.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks