– Για άλλη μια φορά ο Δήμαρχος Αγγελής άλλαξε αντιδημάρχους. Πρόκειται για έναν ακόμη ανασχηματισμό
, πιθανόν τον τελευταίο, με τον οποίο το σχήμα της δημοτικής πλειοψηφίας θα βαδίσει έως τις ερχόμενες εκλογές.
Οι δημοτικοί ανασχηματισμοί κανονικά θα έπρεπε να συνιστούν εργαλεία μεγιστοποίησης της παραγωγικότητας και επίτευξης της καλύτερης δυνατής ποιότητας ενός διοικητικού συνασπισμού. Εδώ και χρόνια όμως έχουν υποβιβαστεί στο επίπεδο μιας επ’ αμοιβής ενασχόλησης.
Ενας Δήμαρχος νιώθει πλέον εκ των πραγμάτων υποχρεωμένος να αντικαθιστά τους αντιδημάρχους του σε τακτά χρονικά διαστήματα -ακόμα και χωρίς λόγο, μόνον και μόνον προκειμένου να δίνει σε μια νέα σειρά προσώπων την ευκαιρία να κερδίσουν και αυτά το κάτι τις τους από την συνολική θητεία της παράταξης τους. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο όμως καθίσταται πολύ πιθανό η εξουσία να αφαιρείται από πρόσωπα με πολύ επιτυχή παρουσία στα κοινά και να δίνεται σε πρόσωπα με ασθενικό ηγετικό προφίλ και με ελάχιστες ικανότητες…
Οι ανασχηματισμοί πάντως κερδίζουν μεγάλα μερίδια δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος βασικά επειδή έχουν να κάνουν με πρόσωπα πολύ γνωστά σε μικρές επαρχιακές κοινωνίες, άρα εξάπτουν κατά τεκμήριο τα ανακλαστικά του κουτσουμπολιού.
Πράγμα λαθεμένο, γιατί, σε τελική ανάλυση, δεν είναι τα πρόσωπα ή τουλάχιστον δεν είναι ΜΟΝΟΝ τα πρόσωπα, εκείνα που επιφέρουν αλλαγές στους επιχειρησιακούς τομείς και αυτά που παράγουν έργο. Είναι ΚΑΙ τα πλάνα ΚΑΙ τα σχέδια ΚΑΙ η εργασία ΚΑΙ τα μέσα υλοποίησης των εφαρμογών. . Αλλά τι ακριβώς είναι ένας ανασχηματισμός?
Για να τον κάνουμε απολύτως κατανοητό ας κατασκευάσουμε μια παραβολή. Ας πούμε ότι έχουμε στην διάθεση μας μια ομάδα ανδρών επιφορτισμένη με τον χειρισμό ενός βαριού πυροβόλου. ‘Στοιχείο’ αποκαλείται μια τέτοια ομάδα στην στρατιωτική ορολογία.
Κάποιος ανάμεσα στους άνδρες είναι επιφορτισμένος με το να μεταφέρει και να θέτει μέσα στην κάνη το βλήμα, κάποιος να υψώνει το κανόνι καθ’ ύψος, κάποιος να το μετακινεί κατά διεύθυνση (δεξιά-αριστερα), κάποιος να πατάει τον μηχανισμό πυροδότησης και κάποιος να ελέγχει και να συντονίζει συνολικά την όλη διαδικασία.
Ανασχηματισμός σημαίνει να αλλάξουμε αυτούς τους άνδρες αναμεταξύ τους. Να πάμε π.χ. τον γεμιστή στην θέση του κατά διεύθυνση σκοπευτή, αυτόν τον τελευταίο να τον κάνουμε αρχηγό στοιχείου, τον πυροβολητή να τον βάλουμε να ανεβοκατεβάζει το κανόνι, κ.ο.κ.
Μπορεί να μας πάρει τρεις μέρες και τρεις νύχτες να βρούμε ποιο πρόσωπο είναι το καταλληλότερο για την κάθε θέση και τελικά -εφόσον πραγματοποιήσουμε όλες τις αλλαγές- να συγχαρούμε τον εαυτό μας ότι πετύχαμε μια σχεδόν τέλεια σύνθεση συνεργαζόμενου προσωπικού.
Και μετά πια να έχουμε τον χρόνο να αντιληφθούμε ότι το κανόνι μας δεν είναι καν λαδωμένο, ότι δεν το έχουμε καν θέσει στην σωστή θέση για μια δραστική βολή και ότι δεν έχουμε στην διάθεση μας ούτε ένα βλήμα για να ρίξουμε… Ε αυτό ακριβώς το αποκαλούμε ΕΛΛΗΝΙΚΟ ανασχηματισμό. Και μάλλον έχουμε να κάνουμε με άλλον έναν τέτοιο…