-
Αρχική > Τοπικά νέα > 170 δημόσια ακίνητα του νομού Καστοριάς στο Υπερταμείο

170 δημόσια ακίνητα του νομού Καστοριάς στο Υπερταμείο

Τους ασκούς του Αιόλου άνοιξε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και στέλεχος του ΚΙΝΑΛ Πάρις Κουκουλοπουλος σε συνέντευξη τύπου την περασμένη εβδομάδα,

στο πλαίσιο περιοδείας στελεχών του ΚΙΝΑΛ στη Δυτική Μακεδονία, κατηγορώντας  την κυβέρνηση ότι ξεπουλά τη δημόσια περιουσία. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι πέρασαν στο Υπερταμείο   10.119 ακίνητα του δημοσίου. Από αυτά  είναι 8 στην Κοζάνη, 18 στη Φλώρινα, 38 στα Γρεβενά και 170 στην Καστοριά. «Η Καστοριά είναι στο TOP-10», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Αρχοντικά, διοικητήριο, μεντρεσές, τελωνείο, παραλίμνια περιοχή, ρέμα Γκιόλε είναι μόνο μερικά από τα ακίνητα

Με ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Σύμβουλος και Επικεφαλής του Συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ Γεωργία Ζεμπιλιάδου αναφέρθηκε σε εκποίηση μέρους της ιστορίας μας:

«Τα κτίρια της Δυτικής Μακεδονίας που η Κυβέρνηση και οι δανειστές ενέταξαν στο Υπερταμείο δεν είναι απλά δημόσια κτίρια και εκτάσεις. Είναι κομμάτια της ιστορίας του τόπου μας.

Το Δικαστικό Μέγαρο Κοζάνης δημιουργήθηκε μετά από αγώνες πολλών γενιών Κοζανιτών, το αρχοντικό Σκούταρη και ο Μεντρεσές στην Καστοριά, το Γκέρτσειο εκκλησιαστικό Μέγαρο, τα Διοικητήρια σε Καστοριά και Κοζάνη, ο Δημοτικός Κήπος της Κοζάνης και το  Δημοτικό Σχολείο στην Πολυκάρπη, η λίμνη της Καστοριάς και τα αρχοντικά της, τα δάση και τα νερά μας, η γη των αγροτών.

Δεν είναι απλά κτίρια ή δημόσιες εκτάσεις. Είναι κομμάτια της ίδιας της ζωής μας. Είναι βασικά συστατικά της καθημερινότητας μας και ο πλούτος πάνω στον οποίο μπορούμε να βασιστούμε και να επενδύσουμε για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Χωρίς γη για ποια αγροτική ανάπτυξη θα σχεδιάσουμε;

Χωρίς τα αρχοντικά και τη λίμνη για ποιο τουρισμό θα μιλάμε;

Ο κ. Περιφερειάρχης δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν γνώριζε τι επρόκειτο να γίνει με τα κτίρια αυτά και τις δημόσιες εκτάσεις που συμπεριελήφθησαν στο Υπερταμείο.

Οκτώ (8) ακίνητα και εκτάσεις γης στην Κοζάνη (ανάμεσα τους το Γκέρτσειο, το Διοικητήριο, ο Δημοτικός Κήπος, δύο αποθήκες του στρατού),

170 ακίνητα και εκτάσεις γης στην Καστοριά (ανάμεσα τους το κτίριο και η γύρω έκταση του ΤΕΙ, το Διοικητήριο, το αρχοντικό Σκούταρη, ο Μεντρεσές, το Δημοτικό Σχολέιο Πολυκάρπης, όλη η παραλίμνια περιοχή ακόμη και το τμήμα που είναι χαρακτηρισμένο ως NATURA, το ρέμα Γκιόλε, η αγροτική Γη του αναδασμού στην Μεσοποταμία, το Γήπεδο στο Νταηλάκι, δασικές εκτάσεις, το Τελωνείο Καστοριάς και πολλά άλλα)

18 ακίνητα στη Φλώρινα

38 ακίνητα στα Γρεβενά

Ένα χρόνο, περίπου, κράτησε η επίσημη αλληλογραφία μέχρι να καταγραφούν όλα αυτά και να οριστικοποιηθεί η σχετική λίστα. Ο κ. Καρυπίδης γνώριζε λοιπόν. Τι έκανε;  Τίποτα.

Λειτούργησε ως  σιωπηλός συνένοχος.

Για μια ακόμα φορά, απλώς παρακολουθούσε τις εξελίξεις. Άβουλος, αμήχανος και, δυστυχώς, επιζήμιος και πάλι για τον τόπο.»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος σε ανάρτησή του στο Facebook σχολίασε:

«Μετά το όνομα, την ιστορία και τη γλώσσα της πατρίδας μας, σειρά παίρνει η περιουσία της!
Και με ΦΕΚ!!!
Έγιναν πλέον επικίνδυνοι…
Θα αντιδράσουμε;
Το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε συνέχεια…»

Η βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Καστοριάς Μαρία Αντωνίου δήλωσε για το θέμα:

Λίγες μέρες πριν το σόου της δήθεν «εξόδου» από τα μνημόνια, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με βάση Νόμο που είχε ψηφίσει, έδωσε 10.119 ακίνητα του δημοσίου στο υπερταμείο, κάποια εκ των οποίων και στη Καστοριά!

Το ζήτημα όμως δεν είναι σημερινό. Η Νέα Δημοκρατία από το 2016, όχι μόνο έχει καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για το Υπερταμείο, αλλά έχει τονίσει ότι με την ψήφισή του από την Κυβέρνηση, θα προχωρήσει σε καταλογισμό ευθυνών.

Αυτό το Ταμείο, με αυτούς τους όρους είναι ντροπή. Είναι μία άνευ προηγουμένου παράδοση και απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.  Κι αυτό το δικαίωμα δεν το έχει η σημερινή κυβέρνηση απέναντι στις επόμενες γενιές.

Εμείς ως Νέα Δημοκρατία, ασφαλώς και υποστηρίζουμε τις ιδιωτικοποιήσεις. Όμως, η δημιουργία μιας εταιρίας με ζωή 99 έτη, που δεν θα λογοδοτεί στο εθνικό Κοινοβούλιο, που θα ελέγχεται ουσιαστικά από ευρωπαϊκούς θεσμούς, και η οποία θα διαχειρίζεται τη συνολική περιουσία του ελληνικού Δημοσίου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή από τη Νέα Δημοκρατία.

Λύση από τη σημερινή κυβέρνηση μην περιμένετε. Δεν θα έρθει. Όσοι εθελοτυφλώντας όλο το προηγούμενο διάστημα, πέφτουν σήμερα από τα σύννεφα και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, πρέπει να αντιληφθούν ότι η μόνη λύση είναι να φύγει η σημερινή κυβέρνηση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Τι τελικά ισχύει για τα ακίνητα του δημοσίου που πέρασαν στο Υπερταμείο

Με πρόσφατη απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής μεταβιβάστηκε στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο) το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου, κατ’ εφαρμογή του νόμου (ν. 4389/2016).

Στον ίδιο νόμο, όμως, προβλέπεται ρητά και η επιστροφή των ακινήτων που έχουν ιδιαίτερο πολιτιστικό, ιστορικό ή περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτει η πλειοψηφία των ακινήτων του Δήμου Καστοριάς.

Δηλαδή βάσει του ίδιου νόμου, εξαιρούνται οι αρχαιολογικοί χώροι, όπως και οι περιοχές Natura, οι εκτάσεις σε αιγιαλό και οι δασικές εκτάσεις και κατά συνέπεια, τα ακίνητα αυτά θα επιστραφούν μέσω μιας τυπικής διαδικασίας.

Με μια πρόχειρη εκτίμηση στους κωδικούς ΚΑΕΚ που δημοσιεύτηκαν, στην Καστοριά 1 έως 5 κτίρια θα πάνε τελικά στο ταμείο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks