-
Αρχική > Ελλάδα > Πώς «μαρκάρουν» οι ληστές τα σπίτια που θα χτυπήσουν

Πώς «μαρκάρουν» οι ληστές τα σπίτια που θα χτυπήσουν

Νέα «κόλπα» για να μαθαίνουν οι διαρρήκτες αν και πόσο λείπετε από το σπίτι, αποκαλύπτουν οι αστυνομικές αρχές. Οι κλέφτες, ειδικά το καλοκαίρι όπου οι οικογένειες λείπουν διακοπές, προσπαθούν να διαπιστώσουν ποια σπίτια είναι άδεια για να μπουν μέσα και να τα… αδειάσουν. Ένας από τους τρόπους που το κάνουν είναι… πετώντας σκουπίδια.

Συγκεκριμένα, πλησιάζουν την αυλή ή το μπαλκόνι σπιτιών και πετάνε μία σακούλα με σκουπίδια για να «μαρκάρουν» τον επόμενο στόχο τους

Όταν ξαναπεράσουν μετά από μερικές ώρες ή μέρες, και δουν ποιες σακούλες έχουν μαζευτεί και ποιές όχι, μπορούν να καταλάβουν ποιά σπίτια είναι άδεια.

Σχετική ανάρτηση με ένα βίντεο – ντοκουμέντο είχε κάνει πρόσφατα ο Δημοτικός Σύμβουλος Αχαρνών Στέργιος Πεδιαδίτης.

Προστατεύστε το σπίτι σας από κλοπές

Τοποθετήστε στην κύρια είσοδο της πολυκατοικίας µηχανισµό αυτόματου κλεισίματος πόρτας.

Κλειδώνετε την κύρια πόρτα / τις κύριες πόρτες του διαµερίσµατος µε κλειδαριά ασφαλείας.

Κλειδώνετε πάντα όταν φεύγετε, ακόµα κι αν πρόκειται να απουσιάσετε για µικρό χρονικό διάστηµα.

Μην αφήνετε ποτέ την κύρια είσοδο ανοιχτή µε στηρίγµατα και προσέχετε ιδιαίτερα αν σας ακολουθήσει κάποιος µέσα στο κτίριο.

Τα συστήµατα ασφαλείας της κυρίας εισόδου (θυροτηλέφωνο µε οπτική εικόνα), θα πρέπει να σας επιτρέπουν να αναγνωρίζετε και να ελέγχετε τους επισκέπτες σας.

Μην ανοίγετε ποτέ την πόρτα, χωρίς να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τον επισκέπτη.

Μην αφήνετε ποτέ τις πόρτες των εξόδων κινδύνου ανοιχτές µε στηρίγµατα.

Μην αφήνετε ποτέ ξεκλείδωτες ή ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα των µπαλκονιών.

Αποφεύγετε να δίνετε τα κλειδιά του σπιτιού σας σε τρίτους.

Όταν µετακοµίζετε να αλλάζετε τις κλειδαριές και τα κλειδιά. Μην αφήνετε δεύτερα κλειδιά της οικίας σας, κάτω από γλάστρες ή χαλάκια.

Μην αφήνετε ποτέ µεγάλα χρηµατικά ποσά ή αντικείµενα αξίας στο σπίτι σας και µην γνωστοποιείτε στον κοινωνικό και επαγγελµατικό σας περίγυρο τα περιουσιακά στοιχεία που φυλάσσεται στην οικία σας.

Τα γκαράζ και οι αποθηκευτικοί χώροι είναι στόχος.

Μία καλή λύση θα ήταν, εφόσον υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, να εγκαταστήσετε ένα σύστηµα συναγερµού – ασφαλείας, σε εμφανές σημείο.

Η εισβολή και κατ’ επέκταση η ληστεία μέσα σε οικίες είναι πιθανώς ένα από τα πιο τραυματικά εγκλήματα διότι εμπλέκονται άμεσα όχι μόνο η ιδιοκτησία αλλά και ο θύτης με το θύμα. Η ΕΛΑΣ επισημαίνει ότι οι κεντρικές και δευτερεύουσες θύρες σε οποιοδήποτε όροφο και ειδικότερα σε μονοκατοικίες θα πρέπει να είναι πάντα ασφαλισμένες. Περισσότερο από το 40% των εισβολών σε οικίες γίνονται χωρίς τη χρήση βίας. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι αφήνουν ανασφάλιστες τις εισόδους των οικιών τους.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται το άνοιγμα της πόρτας εισόδου ή/και εξώπορτας χωρίς την επιβεβαίωση της ταυτότητας του προσώπου που θέλει να εισέλθει. Η ΕΛΑΣ, επίσης, προτείνει τη χρήση εξώπορτας ασφαλείας όπου δεν θα μπορεί ο ληστής να σπάσει την πόρτα ή να διαρρήξει την κλειδαριά και χρήση διπλής ασφάλειας στα παράθυρα για να μην μπορούν εύκολα οι ληστές να τα ανοίξουν.

 

πηγή: www.in.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks