-
Αρχική > Τοπικά νέα > Καστορια :Ξεκίνησε η περίοδος του αντιγριπικού εμβολιασμού

Καστορια :Ξεκίνησε η περίοδος του αντιγριπικού εμβολιασμού

Αυξημένη είναι η ζήτηση τις τελευταίες ημέρες σε ότι αφορά τα αντιγριπικά εμβόλια στα φαρμακεία της Π.Ε Καστοριάς

Κρύο καιρός για εμβόλιο

Θεοδώρα Κωτσοπούλου

 ,καθώς οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι  ο καλός καιρός σε λίγο θα αποτελεί παρελθόν και σπεύδουν να θωρακίσουν τον οργανισμό τους απέναντι στην γρίπη. 

Αν και η ζήτηση μέχρι πρότινος δεν ήταν μεγάλη, η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας αναγκάζει τους πολίτες να σκεφτούν σοβαρά ότι έφθασε η ώρα να προμηθευτούν το αντιγριπικό εμβόλιο.

 Το εμβόλιο αποτελεί για τα παιδιά και για τους ηλικιωμένους ασπίδα προστασίας  για την γρίπη 

Σκοπός του εμβολίου είναι να μιμηθεί ο ασθενής την πραγματική νόσο, αλλά χωρίς να βάλουν σε κίνδυνο τον οργανισμό του παιδιού ή του ενήλικα που κάνει το εμβόλιο. Πέραν όμως από αυτό, να σημειωθεί ότι το εμβόλιο είναι, η καλύτερη φροντίδα υγείας κυρίως για τα παιδιά και για τους ηλικιωμένους, αφού αφορούν την πρόληψη. Σύμφωνα όμως με το δίκτυο Ε.ΚΑΤ.Ο. πριν από κάθε εμβολιασμό πρέπει να προηγείται μια καλή ιατρική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί η καλή υγεία. Παρόλα αυτά, ένας μικρός βήχας ή συνάχι δεν αποτελεί αντένδειξη αναβολής του εμβολιασμού.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι εποχές έχουν αλλάξει. Τα εμβόλια που γίνονται είναι όλο και περισσότερα. Έτσι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι σε όλον τον κόσμο αλλά και τα άτομα που ανήκουν στις υψηλές ομάδες κίνδυνου πρέπει να εμβολιάζονται και δεν θα παιρνούν τη φυσική νόσο της γρίπης», δήλωσε ο συμπολίτης μας φαρμακοποιός, κ. Κώστας Μπαιρακτάρης.

Τα φαρμακεία πάντως της ΠΕ Καστοριάς, έχουν προμηθευτεί ήδη τα αντιγριπικά εμβόλια από τις αρχές Οκτωβρίου και όπως όλα δείχνουν υπάρχει επάρκεια και δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Άλλωστε, οι λίστες αποτελούν πλέον παρελθόν και το ενδιαφέρον εκδηλώνεται από τις ομάδες υψηλού κινδύνου, που είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν και σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς αυτό πρέπει να το πράξουν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, πριν ξεκινήσουν τα μεγάλα κρύα και φυσικά πριν αρχίσουν να εκδηλώνονται οι συνήθεις ιώσεις.

Τέλος, το αντιγριπικό εμβόλιο συνταγογραφείται κανονικά από τους γιατρούς και καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, οπότε δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας από αυτή την άποψη, αφού δεν θα χρειαστεί οι ασφαλισμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks