-
Αρχική > Τοπικά νέα > Χρυσόστομος Μπαιρακτάρης Ιατρός Νευρολόγος ( ΑΝΟΙΑ)

Χρυσόστομος Μπαιρακτάρης Ιατρός Νευρολόγος ( ΑΝΟΙΑ)

Η αύξηση του μέσου όρου ζωής κάνει όλο και πιο συχνές τις διαταραχές της μνήμης. Η άνοια είναι σύνδρομο που οφείλεται σε εγκεφαλική διαταραχή

συνήθως εξελικτική ή χρόνια στο οποίο διαπιστώνεται διαταραχή πολλών λειτουργιών, όπως η μνήμη, η σκέψη, ο προσανατολισμός, η κατανόηση, η εκτέλεση αριθμητικών πράξεων, η ικανότητα για μάθηση, η γλώσσα και η κρίση.

Για να μιλήσουμε για άνοια θα πρέπει ο πάσχοντας να εκπέσει από προηγούμενο επίπεδο καλής  λειτουργικότητας και τα συμπτώματα να υπάρχουν τουλάχιστον για 6 μήνες , επίσης βασικό στην διάγνωση είναι και η διαταραχή εκτός από την μνήμη και κάποιας άλλης από τις προαναφερόμενες λειτουργίες . Μόνη η διαταραχή μνήμης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως άνοια.

Αυτό που προκαλεί σύγχυση με την άνοια είναι ότι δεν είναι πράγματι νόσος. Είναι ομάδα συμπτωμάτων που μπορούν να προκληθούν από διάφορες νόσους. Τα συμπτώματα άνοιας περιλαμβάνουν βλάβη στη σκέψη, την επικοινωνία και τη μνήμη.

Ορισμένα βασικά στοιχεία :

  1. Η απώλεια μνήμης δεν είναι απαραίτητα άνοια
  2. Δυσκολία εύρεσης των κατάλληλων λέξεων
  3. Αλλαγές στη διάθεση
  4. Απάθεια
  5. Δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών εργασιών
  6. Σύγχυση
  7. Δυσκολία παρακολούθησης ιστοριών
  8. Πρόβλημα στην αίσθηση προσανατολισμού
  9. Επαναλαμβάνει
  10. Δυσκολία προσαρμογής στην αλλαγή

Συμπερασματικά

Η άνοια είναι σύμπτωμα και όχι νόσος  και υπάρχουν πολλές μορφές της, μια πρώτη προσέγγιση είναι να διερευνηθεί κατά πόσο  είναι αναστρέψιμη άρα και αντιμετωπίσιμη  ή  μη αναστρέψιμη συνεπώς εκφυλιστική. Ένα ποσοστό  των περιπτώσεων άνοιας οφείλονται σε αιτίες που μπορούν να αναστραφούν με θεραπεία.

Άρα είναι σημαντική η εξέταση από εξειδικευμένο ιατρό Νευρολόγο που θα κάνει την αρχική διερεύνηση ώστε να αποκλείσει  έγκαιρα τις περιπτώσεις στις οποίες η αντιμετώπιση των υποκείμενων αιτιών θα αναστρέψει την διαδικασία της άνοιας

Μερικές φορές συνυπάρχουν ή προηγούνται συμπτώματα καταθλίψεως  τα οποία πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν πριν ανακοινώσουμε την τελική διάγνωση.

Από τις εκφυλιστικές άνοιες ευρύτερα γνωστή στο κοινό είναι η νόσος ALZHEIMER, όμως υπάρχουν και πολλές ακόμη μορφές άνοιας. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση μιας άνοιας καθορίζει σημαντικά την εξέλιξη της.

Στις εκφυλιστικές άνοιες υπάρχουν διάφορες φαρμακευτικές θεραπείες που βοηθούν στο να καθυστερήσει η εξέλιξη της νόσου, δυστυχώς δεν έχει βρεθεί ακόμη το φάρμακο που θα σταματήσει την εξέλιξη της άνοιας .

Στο ερώτημα που δεχόμαστε πολύ συχνά αν υπάρχει κάποια ειδική γενετική εξέταση για να δω αν θα αναπτύξω άνοια η απάντηση είναι ότι παρόλο που  υπάρχουν ορισμένα γενετικά τεστ αυτά είναι ενδεικτικά και όχι σίγουρα ως προς την προγνωστική τους αξία , άρα δεν υπάρχει λόγος να γίνει γενετικός έλεγχος

Τέλος στο ερώτημα τι μπορώ να κάνω για να  μειώσω την πιθανότητα να αναπτύξω άνοια ή αν είμαι στα πρώτα στάδια της πώς να καθυστερήσω την εξέλιξη βοηθώντας την δράση των φαρμάκων η απάντηση είναι απλή μεν δύσκολη στο να γίνει πράξη, συνήθως επιβάλλεται μια αλλαγή του σύγχρονου τρόπου ζωής, ενδεικτικά αναφέρω αύξηση της σωματικής δραστηριότητας (ουσιαστικά να αφήσουμε το αυτοκίνητο και όλες οι μετακινήσεις εντός πόλεως να γίνονται με τα πόδια, να περπατά τουλάχιστον 1 ώρα ημερησίως εκτός των άλλων μετακινήσεων) ενασχόληση με όλες τις καθημερινές οικογενειακές  δραστηριότητες , βελτίωση της διατροφής ( επιστροφή στην μεσογειακή δίαιτα)  διακοπή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ .

Σημαντικός είναι και ο ρόλος της οικογένειας που θα πρέπει να βοηθήσουν και όχι να κριτικάρουν και να μαλώνουν τον πάσχοντα , να τον ενθαρρύνουν να αναλάβει δραστηριότητες να έχουν υπομονή γιατί ο πάσχοντας κάνει περισσότερο χρόνο από παλαιότερα για την ίδια δραστηριότητα  και να τον βοηθούν  επιλεκτικά και όταν χρειαστεί.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks