Η διήμερη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε να κάνει σε τίποτα με τα όσα μέχρι τώρα συζητούσαν τα στελέχη της αριστεράς
. Το διακύβευμα πλέον δεν ήταν η επικράτηση των τάσεων αλλά το πώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να περάσει στους πολίτες με θετικό πρόσημο, αφήνοντας πίσω τις υποσχέσεις που δεν έγιναν πράξη.
Όσοι μίλησαν αλλά και όσοι δεν μίλησαν στην ΚΕ δεν έκρυβαν την αγωνία τους για το πώς θα ξεπεραστεί η περίοδος του ιστορικού συμβιβασμού (2015 – τέλος Αυγούστου του 2018) του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρούν ότι από εδώ και εμπρός η κυβέρνηση θα μπορέσει να εφαρμόσει την κοινωνική της πολιτική και να δώσει το δικό της στίγμα στην διακυβέρνηση της χώρας.
click4more
Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Κερδισμένος ο Παππάς στη διαμάχη με Φίλη
Δεν έλειψε η αυτοκριτική, η κριτική, οι ζυμώσεις, η έκφραση προσδοκιών, οι διαφωνίες αλλά και οι έντονοι προβληματισμοί για το πώς κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν αλλιώς. Οι συνιστώσες μάλλον βρίσκονται σε αποδρομή ενώ νέες τάσεις φαίνεται να διαμορφώνονται μέσα στον κομματικό μηχανισμό του κυβερνώντος κόμματος.
Ο πρωθυπουργός που μάλλον διανύει την πιο σταθερή περίοδό του μέσα στον ΣΥΡΖΑ βρήκε την ευκαιρία και έστειλε τα μηνύματα του προς κάθε κατεύθυνση. Στο στόχαστρο βρέθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Πάνο Καμμένο απάντησε διπλωματικά και σε ένα βαθμό ιδεολογικά ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν φοβάται ότι θα πέσει η κυβέρνηση του.
Σταθερός αλλά το… πλήρωσε ο Φίλης
Στον Νίκο Φίλη πρέπει κάποιος να πιστώσει την σταθερότητα των απόψεων του αφού παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά επανέφερε το θέμα της ΕΡΤ κάνοντας κριτική για την πολιτική που ακολουθείται στην δημόσια τηλεόραση και μάλιστα με ιδιαίτερα σκληρά λόγια. Το πλήρωσε στην ψηφοφορία. Πήρε 40 ψήφους έναντι 58 που πήρε ο Νίκος Παππάς.
Πολλοί πάντως λένε ότι ήταν αναμενόμενο καθώς τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ του καταλόγισαν το γεγονός ότι δεν περίμενε να κάνει την κριτική του στα κομματικά όργανα και είπε όσα είπε δημόσια δίνοντας επιχειρήματα στην άλλη πλευρά.
Φυσικά στην ψηφοφορία έπαιξε ρόλο και η σκληρή γραμμή των προεδρικών του Μαξίμου που τηρήθηκε με ευλάβεια.
Η συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο απασχόλησε αρκετά από τα μέλη της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος όπως επίσης και η ενδεχόμενη συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ αν και δεν έδωσαν μεγάλη βάση σε αυτήν καθώς αντιλαμβάνονται ότι η Φώφη Γεννηματά βρίσκεται αλλού…
Αρκετή συζήτηση έγινε και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζουν την αγωνία τους στο θέμα των συνεργασιών. Δεν έλειψε και η ιδεολογική συζήτηση γύρω από την ακροδεξιά και τις επιπτώσεις της στην Ευρώπη.
Ο κερδισμένος Σκουρλέτης και οι εκπλήξεις
Κερδισμένος από όλη την διαδικασία αναδείχθηκε πάντως ο Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος πρότεινε η Πολιτική Γραμματεία να είναι 21 μέλη και κατάφερε να κατεβάσει σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο τους υποψηφίους χωρίς να υπάρξουν άλλες προτάσεις.
Οι σταυροί που έλαβαν τα 21 στελέχη από τα 144 μέλη της ΚΕ έχουν φυσικά την σημασία τους. Η μεγάλη έκπληξη ήρθε από τον πασοκογενή Αντώνη Κοτσακά ο οποίος εξελέγη πρώτος με 62 ψήφους. Προφανώς τον βοήθησε ο πράος χαρακτήρας του, η εργατικότητα του και ότι δεν έχει ταχθεί υπέρ καμίας συνιστώσας.
ΟΙ «53» έβγαλαν δεύτερο τον Θοδωρή Δρίτσα με 59 ψήφους. Ακολουθεί το προεδρικό μπλοκ δηλαδή ο Νίκος Παππάς (58), η Σία Αναγνωστοπούλου (58), η Ρένα Δούρου (57), ο Νίκος Σκορίνης (54), η Ράνια Σβίγκου (51) και η Όλγα Γεροβασίλη (50).
Η Ράνια Σβίγκου παρά το γεγονός ότι ανήκει στην ομάδα των «53» πριμοδοτήθηκε από τους προεδρικούς καθώς τις αναγνωρίζουν ότι δεν παίζει παιχνίδια ενώ είναι πάντα πρόθυμη να βοηθήσει στα επικοινωνιακά θέματα το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πήρε 47 ψήφους και εμφανίζεται στους κερδισμένους. Ακολουθούν η Κατερίνα Κνήτου (46), ο Γιάννης Μπαλάφας (45), ο Νίκος Βούτσης (45), ο Νίκος Φίλης (40), ο Δημήτρης Βίτσας (39), ο Πάνος Λάμπρου (38), ο Γιάννης Δραγασάκης (36), η Τασία Χριστοδουλοπούλου (36), ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (33), ο Αριστείδης Μπαλτάς (32), η Έφη Καλαμαρά (27) και η Νατάσα Θεοδωρακοπούλου (10).
Πηγή: www.newsit.gr