-
Αρχική > Απόψεις > Kαστοριά (Εκεί που πραγματικά της αξίζει (Του Δώρα θέτη )

Kαστοριά (Εκεί που πραγματικά της αξίζει (Του Δώρα θέτη )

«Η θολούρα της γενικευμένης παρακμής επιτρέπει θορυβώδεις υποψηφιότητες δραματικής ανεπάρκειας και προκλητικής μετριότητας.

Διαβάζοντας αυτά τα λόγια του Χρήστου Γιανναρά  σε προηγούμενο φύλλο της Κυριακάτικης Καθημερινής  με αφορμή τις υποψηφιότητες για την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, εύκολα κάποιος κάνει το συνειρμό και φέρνει στο μυαλό του τις υποψηφιότητες που συζητιούνται   για το Δήμο Καστοριάς.

Πιο εύστοχα δεν θα μπορούσε να περιγραφεί η κατάσταση που επικρατεί σήμερα.  Παλαίμαχοι και εν ενεργεία   αυτοδιοικητικοί  με αφορμή το νέο εκλογικό νόμο  της απλής αναλογικής,  προβάλλονται ως υποψήφιοι δήμαρχοι έχοντας  ένα μικρό πυρήνα ανθρώπων γύρω τους  ικανό όμως  για να περάσουν το 1%  που προβλέπει ο νόμος.

Ηγετίσκοι που επιθυμούν να διαδραματίσουν ρόλο ρυθμιστή μετεκλογικά  με ότι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία του δήμου. Όπως είναι φανερό δεν είναι η αγάπη για προσφορά το κίνητρο τους αλλά η  επιβίωσή τους σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Επίσης το τελευταίο διάστημα οι κομματικές φατρίες  εγκλωβισμένες  στην παλαιοκομματική  τους λογική για έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης  από τις τοπικές οργανώσεις   διαρρέουν  νέα ονόματα σε μια προσπάθεια να  σφυγμομετρήσουν τις αντιδράσεις του κόσμου  ώστε να προκύψει ο κατάλληλος υποψήφιος .

Εμφανίζονται ως νέα πρόσωπα αλλά ουσιαστικά  αποτελούν  σανίδα σωτηρίας ενός  αποτυχημένου πολιτικού συστήματος που έχει απορριφθεί εδώ και χρόνια από τις τοπικές κοινωνίες.  Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και δόλωμα  για τους απογοητευμένους πολίτες του τόπου μας που όμως κινδυνεύουν να απαγκιστρωθούν στους ιδιοτελείς σκοπούς παρηκμασμένων τοπικών παραγόντων και νεόκοπων σωτήρων.

Φυσικά υπάρχουν και υποψηφιότητες που για την ώρα  παρουσιάζουν μια δυναμική μέσα στην κοινωνία και συγκεντρώνουν κοντά τους νέους επιστήμονες και  επιχειρηματίες που είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για το  Δήμο που πνέει τα λοίσθια, ώστε να μην  αποτελεί η μετανάστευση τη μόνη επιλογή για τους πολίτες του.

Από ανθρώπους που αποδεδειγμένα τα τελευταία χρόνια έχουν προσφέρει πολλά στον τόπο από τις θέσεις  ευθύνης τους  και είναι  έτοιμοι  να κάνουν το επόμενο βήμα  έχοντας  τα εχέγγυα για να  αποτελέσουν μια αξιόπιστη λύση.

Ας μην ξεχνάμε πως υπάρχει ακόμα ένα ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας μας που είναι έτοιμο  να αναλάβει την ευθύνη ώστε να αντιστραφεί  το  αρνητικό  κλίμα που επικρατεί και να δημιουργήσει. Όχι απλά να διαχειριστεί, αλλά να αφήσει έργο, ικανό να δώσει ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη  στις επόμενες γενιές ώστε να φτάσουν ακόμα πιο ψηλά την πόλη. Εκεί που πραγματικά της αξίζει.

Top
Enable Notifications OK No thanks