-
Αρχική > Ελλάδα > Ποιες είναι οι παθήσεις του θυρεοειδούς και πώς μπορεί να επηρεαστεί η υγεία της γυναίκας από αυτές;

Ποιες είναι οι παθήσεις του θυρεοειδούς και πώς μπορεί να επηρεαστεί η υγεία της γυναίκας από αυτές;

Πολλές γυναίκες έχουν θυρεοειδή.

Οι τύποι πάθησης του θυροειδούς είναι οι εξής :

Υποθυρεοειδισμός: Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος πάθησης του θυρεοειδούς, κατά την οποία ο συγκεκριμένος αδένας παράγει πολύ λιγότερη ποσότητα ορμόνης από αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Η συγκεκριμένη πάθηση είναι πολύ συχνή σε γυναίκες άνω των 40, σε γυναίκες οι οποίες έχουν οικογενειακό ιστορικό πάθησης του θυρεοειδούς, καθώς και σε γυναίκες οι οποίες έχουν γεννήσει πρόσφατα. Μερικά από τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι τα εξής: κούραση, μυϊκοί πόνοι, αυξημένη ευαισθησία στο κρύο, μειωμένη όρεξη αλλά συνεχής αύξηση βάρους, ξηρότητα δέρματος, τριχόπτωση, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, κ.ά.

Υπερθυρεοειδισμός: Η συγκεκριμένη πάθηση επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες απ’ ότι τους άνδρες.

Στην περίπτωση υπερθυρεοειδισμό εκκρίνεται μεγαλύτερη ποσότητα ορμόνης από αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός. Συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού είναι: νευρικότητα, ευερεθιστικότητα, συχνές εναλλαγές της διάθεσης, αυξημένη εφίδρωση, αυξημένη αίσθηση πείνας και δίψας, συνεχής έλλειψη βάρους, κούραση, αυπνία, τριχόπτωση, κ.α.

Πάθηση του θυροειδή μετά τον τοκετό: Μετά τον τοκετό ο θυρεοειδής αδένας μιας γυναίκας μπορεί να ερεθιστεί και να πρηστεί. Αυτό μπορεί να προκαλέσει εναλλαγές στα επίπεδα της θυρεοειδικής ορμόνης στον οργανισμό. Συνήθως, μετά από περίπου 6 μήνες η κατάσταση αυτή αλλάζει χωρίς να έχει προκαλέσει μόνιμη βλάβη στον θυρεοειδή αδένα.

Καρκίνος του θυρειειδούς αδένα: Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου συνήθως παρουσιάζεται με τη μορφή όζων. Δεν είναι συχνός τύπος καρκίνου και συνήθως είναι καλοήθης.

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσουν:
-Την έμμηνο ρύση της γυναίκας
-Την γονιμότητά της
-Την εμμηνόπαυση
-Την ψυχική υγεία
-Τη σεξουαλική υγεία

Θάνος Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , Mothersblog.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks