-
Αρχική > Ελλάδα > Τσίπρας – Ιερώνυμος: Οι κληρικοί δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά… θα πληρώνονται από το κράτος

Τσίπρας – Ιερώνυμος: Οι κληρικοί δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά… θα πληρώνονται από το κράτος

Συμφωνία ΤσίπραΙερώνυμου  για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και τη μισθοδοσία του κλήρου –

Το Δημόσιο αναλαμβάνει να χορηγεί ισόποση αποζημίωση στην Εκκλησία για τη μισθοδοσία – Για διασφάλιση των διακριτών ρόλων Εκκλησίας – Κράτους ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης μίλησε ο πρωθυπουργός – Διαβάστε το κοινό ανακοινωθέν

Για ιστορική συμφωνία επί ζητημάτων που «παρέμεναν ανοιχτά επί δεκαετίες» μίλησαν ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στις δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντησή τους, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συμφωνία έγκειται κυρίως στην μισθοδοσία του κλήρου που πλέον δεν θα θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, ωστόσο η Πολιτεία αναλαμβάνει να δίνει στην Εκκλησία τα 198 εκατ. ευρώ ετησίως, που αντιστοιχούν στο κόστος της μισθοδοσίας των κληρικών και στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, με τη σύσταση κοινής εταιρείας Δημοσίου – Εκκλησίας, στη βάση της συμφωνίας που είχε νομοθετηθεί ήδη από το 2013, από την κυβέρνηση Σαμαρά (ν.4982/13).

Για το τρίτο ζήτημα που απασχόλησε τη συνάντηση, τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δέχθηκε διαβεβαιώσεις από τον πρωθυπουργό ότι θα διασφαλισθούν οι διακριτοί ρόλοι Κράτους – Εκκλησίας.

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου Ιερόνυμου
https://www.protothema.gr
Top
Enable Notifications OK No thanks