Τα παιδιά ανάλογα πάντα με την ηλικία τους και τη συναισθηματική τους ωριμότητα και εξελικτική τους φάση πρέπει να κατανοήσουν με συζήτηση και επεξήγηση από τον γονέα τις καινούργιες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.
Η εξήγηση πρέπει να γίνει με απλά λόγια.
Με καθαρές έννοιες αλλά πάντα πρέπει οι γονείς να αναφέρονται στην πραγματικότητα και στις αληθινές συνθήκες που βιώνει η οικογένεια, χωρίς βέβαια υπερβολές και εξάρσεις πανικού και άγχους που δεν βοηθούν κανέναν και σε τίποτα και ούτε λύνουν κάποιο πρόβλημα.
Μπορούν οι γονείς να μιλήσουν στα παιδιά και να τους πουν με ηρεμία, υπομονή και αγάπη ¨είναι μια δύσκολη περίοδος για την οικογένειά μας ως προς τα χρήματα και ποσά που μπορούμε να ξοδεύουμε και για ποιους λόγους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί και εμείς και η χώρα μας βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις όλοι πρέπει να περιορίσουμε τα έξοδά μας».
Κάτι άλλο που μπορούν οι γονείς να πουν είναι το εξής:
«Και εσείς τα παιδιά πρέπει να καταλάβετε και να βοηθήσετε με τον τρόπο σας. Για παράδειγμα να μη ζητάτε πολλά παιχνίδια και να σκέφτεστε όταν ζητάτε κάτι αυτή την εποχή δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες. Υπάρχουν και άλλες οικογένειες που δεν έχουν τίποτα. Θα εξακολουθήσουμε σαν οικογένεια να κάνουμε το καλύτερο για εσάς αλλά πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί με τα χρήματά μας και εσείς να είστε προσεκτικοί με τα πράγματά σας»
Εφηβεία
Σε πιο μεγάλα παιδιά στην προεφηβεία και εφηβεία μπορούν οι γονείς να τους εξηγήσουν με περισσότερες λεπτομέρειες τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της οικογένειας αλλά και της χώρας. Χωρίς όμως πάλι πανικό και υπερβολές.
Μπορούν ρεαλιστικά οι γονείς να κάνουν τα παιδιά κοινωνούς και συμμέτοχους σε αυτό που βιώνουν και τις αλλαγές που πρέπει και αυτά να κάνουν στις απαιτήσεις τους και στον τρόπο ζωής τους, σε αυτά που ξοδεύουν. Άλλωστε αυτή η οικονομία και η προσοχή στα οικονομικά θα είναι μια καλή άσκηση για όλη τους τη ζωή σε θέματα ορίων και της καλλιέργειας, της διάκρισης και της οικονομίας.
Τζίνα Θανοπούλου :ψυχολόγος