Η δυσκοιλιότητα αποτελεί σύνηθες σύμπτωμα και από τις συχνότερες αιτίες προσέλευσης στον οικογενειακό γιατρό. Αποτελεί υποκειμενικό αίσθημα που αφορά ,
την ελάττωση της συχνότητας των κενώσεων σε λιγότερες των 3 εβδομάδων ή τη δύσκολη αποβολή κοπράνων σκληρής σύστασης
Τα αίτια διακρίνονται σε λειτουργικά και οργανικά. Στα οργανικά αίτια ανήκουν οι όγκοι κακοήθεις η/και καλοήθεις, οι στενώσεις από φλεγμονώδη αίτια( εκκολπώματα,ελκώδης κολίτιδα, ισχαιμική βλάβη ) και οι συμφύσεις ( μετά από χειρ/κες επεμβάσεις η χρόνιες φλεγμονές ).
Τα λειτουργικά αιτία, που αποτελούν και την πλειοψηφία, σχετίζονται με διαταραχή της κινήσεις του εντέρου, και διακρίνονται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή ανάλογα με το αν υπάρχει κάποιο αίτιο, όπως συστηματική νόσος ( διαβήτης , νοσήματα θυρεοειδούς , υπερασβεστιαιμία , εγκυμοσύνη . κλπ ) η λήψη φαρμάκων ( αντικαταθλιπτικά , αντιπαρκινσονικά, αντιψυχωσικά, αντιφλεγμονώδη κλπ ) . Όταν δεν υπάρχει κάποιο νόσημα μιλούμε για πρωτοπαθή λειτουργική δυσκοιλιότητα, η οποία διακρίνεται σε δυσκοιλιότητα βραδείας διέλευσης ( αδράνεια εντερικού τοιχώματος ) , και σε δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους ( δυσκοιλιότητα τύπου απόφραξης εξόδου ) .
Ο εργαστηριακός έλεγχος του ασθενούς με χρόνια δυσκοιλιότητα κρίνεται απαραίτητος όταν τα συμπτώματα παραμένουν ανθεκτικά στην θεραπεία και όταν υπάρχει υποψία οργανικής βλάβης .
Περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, εξετάσεις απεικόνισης και ειδικές λειτουργικές δοκιμασίες.
Η Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αφού αποκλειστούν τα οργανικά αίτια , περιλαμβάνει γενικές οδηγίες καθημερινής διατροφικής συμπεριφοράς και χορήγηση φαρμάκων ( υπακτικών και φαρμάκων που βελτιώνουν την κίνηση του εντέρου ) :
-αλλαγή καθημερινών συνηθειών : επειδή η διαδικασία της αφόδευσης εν μέρει είναι αντανακλαστικό συνήθειας είναι χρήσιμο οι ασθενείς να καθιερώσουν μια σταθερή ώρα για την κένωση τους – επίσης βρέθηκε ότι η κινητικότητα του εντέρου είναι πιο έντονη το πρωί και κυρίως τις 2 πρώτες ώρες μετά το πρόγευμα .
Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών ημερησίως και η άσκηση αποτελούν βασικές προϋποθέσεις καλής εντερικής λειτουργίας –
-Η κατανάλωση άπεπτου φυτικού υπολείμματος ρευστοποιεί τα κόπρανα και επιταχύνει την ταχύτητα διαδρομής τους προς αφόδευση – τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι το πίτουρο , φρούτα( βερίκοκο , μήλο , αχλάδι , πεπόνι …) , λαχανικά ( φασολάκια , μπρόκολα κουνουπίδι , παντζάρι , διάφορα πράσινα ) και όλα τα δημητριακά ολικής αλέσεως .Όταν η δυσκοιλιότητα παραμένει παρά τα ανωτέρω προτείνεται η χρήση υπακτικών , αλλά με προσοχή λόγω παρενεργειών αλλά και εξάρτησης που αναπτύσσεται από το έντερο
Απο την στήλη ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ Επιμέλεια Δώρα Κωτσοπούλου