-
Αρχική > Ελλάδα > Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν υπερδύναμη;

Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν υπερδύναμη;

Ο αυτισμός είναι μια σοβαρή αναπτυξιακή διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά.

Αποτελεί μία σοβαρή νεύρο-ψυχολογική διαταραχή, που διαρκεί μία ολόκληρη ζωή και είναι συνήθως παρούσα από τη γέννηση του παιδιού. Ο αυτισμός δεν είναι ψυχιατρική νόσος, αλλά εντάσσεται στην κατηγορία των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών. Αυτές οι διαταραχές χαρακτηρίζονται από σοβαρά ελλείμματα σε πολλούς τομείς της ανάπτυξης, για αυτό το λόγο ονομάζονται «διάχυτες». Πρόκειται για μια αναπτυξιακή διαταραχή του ατόμου, μια διαταραχή της ψυχολογικής του ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτής της διαταραχής εμποδίζεται ή δυσκολεύεται η ανάπτυξη ορισμένων ψυχολογικών δεξιοτήτων, που είναι ζωτικές για την ψυχο-κοινωνική λειτουργία και επάρκεια του ανθρώπου. Οι δεξιότητες αυτές σχετίζονται με την κοινωνική συναλλαγή, την επικοινωνία και την οργάνωση πρόσφορης και σκόπιμης δραστηριότητας. Σε αυτούς τους τομείς, τα αυτιστικά άτομα εμφανίζουν σημαντικές δυσκολίες και χαρακτηριστικές αποκλίσεις.

Σε προηγούμενο άρθρο μας, είχαμε δει -με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας – πώς βλέπει τον κόσμο μια έφηβη στο φάσμα του αυτισμού.

Σε πρόσφατη έρευνα, επιστήμονες βρήκαν μοτίβα στα γονιδιώματα των αυτιστικών παιδιών – το πλήρες σύνολο γενετικών οδηγιών μέσα στα κύτταρα – που αποκαλύπτουν νέα στοιχεία για τη διαταραχή. Τα στοιχεία αυτά, βοηθούν για την εξήγηση περιπτώσεων που δεν έχουν άλλους γενετικούς δείκτες αυτισμού.

Η ιδέα ότι οι πολλαπλές γενετικές παραλλαγές θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον αυτισμό σημαίνει ότι οι ερευνητές «πρέπει να εμβαθύνουν περισσότερο, ακόμη και σε περιπτώσεις που νομίζουμε ότι έχουμε ήδη λύσει», αναφέρει ο Eichler μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes (HHMI) στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Η αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος θα μπορούσε να αποκαλύψει πρόσθετες γενετικές παραλλαγές στα παιδιά που έχουν ήδη διαγνωστεί με τη διαταραχή.

Ένα ακόμα στοιχείο που επιδεικνύει τη σημαντικότητα του θέματος είναι ότι πέρα από τη ζωή των παιδιών που επηρεάζεται άμεσα, αλλάζει και αυτή των οικογενειών τους, δηλαδή του ευρύτερου κοινωνικού πλαισίου.

Τι θα γινόταν όμως, αν όλες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα αυτιστικό παιδί, μετατρέπονταν μαγικά σε υπερδυνάμεις;

Γνωρίστε τον Pop…

Ο Pop μοιάζει με κάθε άλλο μικρό αγόρι, όμως είναι διαφορετικός.

Οι ισχυροί θόρυβοι βλάπτουν την ακοή του Pop …

Το να τον αγγίζει κανείς – ειδικά στα μαλλιά του – μπορεί πραγματικά να βλάψει τον Pop

Στον Pop αρέσει πολύ να χοροπηδά – τον καθησυχάζει και τον κάνει ευτυχισμένο

Και συχνά ο Ροp προτιμά να μένει μόνος

Ο Pop είναι αυτιστικός …

Όμως τι θα συνέβαινε, αν ο Pop βρισκόταν σε έναν μαγικό κόσμο όπου όλα που τον κάνουν διαφορετικό εδώ …

…γινόταν ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΙΣ εκεί;

Σκοπός του project Pop Fantastic είναι η δημιουργία της πρώτης σειράς παιδικών βιβλίων στον κόσμο, στα οποία παρουσιάζεται ως κύριος χαρακτήρας ένα παιδί στο φάσμα του αυτισμού.

Στο πρώτο βιβλίο της σειράς Pop Fantastic καταγράφονται οι περιπέτειες του Pop, ενός εξάχρονου αυτιστικού αγοριού, καθώς ταξιδεύει σε έναν μαγικό κόσμο στον οποίο τα αυτιστικά χαρακτηριστικά του μετατρέπονται σε υπερδυνάμεις.

Για παράδειγμα, στον κόσμο μας ο Pop έχει σχεδόν μια φωτογραφική μνήμη όταν πρόκειται για μια τεράστια συλλογή βιβλίων – στον μαγικό μας κόσμο, αυτό θα τον βοηθήσει να απομνημονεύσει πολύπλοκα μαγικά ξόρκια και ψευδαισθήσεις που άλλοι δεν μπορούν να μάθουν.

Επίσης, το «πετάρισμα» του Pop, το οποίο κάνει καθώς κουνάει πολύ γρήγορα τα χέρια του για να ηρεμήσει και να χαλαρώσει, θα του δώσει την δυνατότητα να μπορεί να πετά πάνω και πιο γρήγορα από οποιοδήποτε πουλί στον ουρανό.

ΠΗΓΗ: greekaffair.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks