Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως η κρίση στις σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν πρόκειται να εξομαλυνθεί άμεσα, παρότι δεν πρόκειται να οδηγηθεί στα άκρα. Αντιθέτως, αναμένουν ένα «μπρα ντε φερ» μεταξύ Ρώμης και Κομισιόν που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τις ευρωεκλογές. Ομως, η αναταραχή με επίκεντρο την Ιταλία έχει αντανάκλαση και στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων –παρότι πολλοί πιστεύουν πως οι λόγοι της αύξησης των spreads δεν είναι εξωγενείς– με αποτέλεσμα να μην είναι επί του παρόντος δυνατή η έξοδος της χώρας στις αγορές.
Πιθανή αδυναμία δανεισμού τους πρώτους μήνες του 2019 υπονομεύει το βασικό προεκλογικό αφήγημα του κ. Τσίπρα ότι η χώρα έχει εξέλθει τυπικά και ουσιαστικά από τα μνημόνια και ότι έχει αφήσει οριστικά πίσω της την οικονομική κρίση. Μάλιστα, ορισμένοι συνδέουν το σενάριο των εκλογών-εξπρές, σε ημερομηνία, δηλαδή, πριν από τα τέλη Μαΐου, οπότε και θα διεξαχθούν σε κάθε περίπτωση οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι ευρωεκλογές, με το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να χρειαστεί να «ακουμπήσει» νωρίτερα το «μαξιλάρι» ασφαλείας που έχει διαμορφωθεί με χρήματα από το τελευταίο πρόγραμμα στήριξης.
«Αρωμα εκλογών» έχει, όμως, και η σπουδή με την οποία επέλεξε η κυβέρνηση να προχωρήσει τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, με την αρμόδια επιτροπή να έχει μόλις δύο μήνες για να ολοκληρώσει το έργο της και με κυβερνητικά στελέχη που έχουν ενεργό εμπλοκή στη διαδικασία να τονίζουν πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία παράταση.
Η διακομματική επιτροπή άρχισε τις συνεδριάσεις της την Τρίτη 20 Νοεμβρίου, το απόγευμα, με θέμα «διαδικαστικά ζητήματα». Την Πέμπτη 22/11 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη, επίσης με διαδικαστικά ζητήματα. Καθώς έχει λάβει δίμηνη προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών της, αποφασίστηκε να πραγματοποιεί, προκειμένου να αντεπεξέλθει στον μεγάλο αριθμό των προτεινομένων για αναθεώρηση διατάξεων, τρεις συνεδριάσεις εβδομαδιαίως τουλάχιστον έως τη διακοπή των Χριστουγέννων. Ο κατ’ αρχάς σχεδιασμός που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ολοκλήρωση των εργασιών και κατάθεση της Εκθεσης με τις προτάσεις στην ολομέλεια ώς τα τέλη Ιανουαρίου.
Αυτό σημαίνει ότι τα τελευταία 24ωρα του Ιανουαρίου θα διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία και τα τελευταία 24ωρα Φεβρουαρίου η δεύτερη και τελική ψηφοφορία στην ολομέλεια, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή. Ετσι, εφεξής, το Σύνταγμα παύει να αποτελεί «εμπόδιο» για την προσφυγή στις κάλπες.
Η συμφωνία των Πρεσπών
Παράλληλα, «αφορμή» για την επίσπευση των εθνικών εκλογών μπορεί να αποτελέσει και η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Ως γνωστόν, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει υιοθετήσει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ, η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο εντός του Ιανουαρίου. Ο κ. Τσίπρας, ως εκ τούτου, μπορεί να «αναιρέσει» την συμφωνία με τον κ. Π. Καμμένο ότι το θέμα θα επανεξεταστεί τον Μάρτιο και να τη φέρει προς κύρωση νωρίτερα, προχωρώντας σε ένα βελούδινο διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ και ανοίγοντας τον δρόμο για προσφυγή στις κάλπες πριν από τον προσεχή Μάιο. Σημειώνεται, επιπροσθέτως, ότι το «γράμμα» της συμφωνίας των Πρεσπών δεν επιτρέπει να καθυστερήσει επί μακρόν η κατάθεση της συμφωνίας στη Βουλή, ενώ τα Σκόπια έχουν ολοκληρώσει όλα τα δικά τους «προαπαιτούμενα». Πάντως, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα βήματα της συμφωνίας, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στα Σκόπια ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 49 του συντάγματος της ΠΓΔΜ που υποδηλώνει αλυτρωτισμό, καθώς δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη φόρμουλα της όποιας διευκρινιστικής δήλωσης από την πλευρά της γειτονικής χώρας.
Τέλος, το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας κινείται με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες υποδηλώνουν και οι τελευταίοι χειρισμοί έναντι της Εκκλησίας. Το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει πλέον όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερωνύμου, αναμένοντας και τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων για τον πολιτικό αντίκτυπο που θα έχουν τα διάφορα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζει μετά το «όχι» της Ιεραρχίας στην πρόβλεψη να τερματιστεί η απευθείας μισθοδοσία των κληρικών από το Δημόσιο.
Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ