-
Αρχική > Τοπικά νέα > Βρεφικοί  σταθμοί. στην… εντατική .Απλήρωτοι εδώ και 10 μήνες οι υπάλληλοι(ρεπορτάζ)

Βρεφικοί  σταθμοί. στην… εντατική .Απλήρωτοι εδώ και 10 μήνες οι υπάλληλοι(ρεπορτάζ)

  Το κλείσιμο  των δομών θα  δημιουργήσει  μεγάλα προβλήματα   στους εργαζόμενους, στους γονείς, αλλά και στα παιδιά

Δώρα Κωτσοπούλου

                Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, ένας θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης που δίνει ανάσα στη μέση οικογένεια, ειδικότερα σε μια εποχή που η οικονομική κρίση μαστίζει τα νοικοκυριά, κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, λόγω έλλειψης υποχρηματοδότησης των δήμων.

Όταν μάλιστα το 52% των εργαζομένων στους 2.400 βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας είναι συμβασιούχοι, είναι εύκολα αντιληπτό ότι λόγω μεσοπρόθεσμου, οι προσλήψεις αυτές έχουν παγώσει.

Πάντως  ο δήμαρχος  Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής   φαίνεται αιχμάλωτος σε αυτόν τον ορυμαγδό  προβλημάτων, ωστόσο  καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την εξομάλυνση του προβλήματος.

Μάλιστα πρόσφατα  επισκέφτηκε την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φωτίου Θεανώ, όπου κατά τη συνάντησή τους ετέθη το θέμα της άμεσης ανάγκης επίλυσης της μισθοδοσίας των εργαζομένων στους βρεφικούς σταθμούς του Δήμου εκ μέρους του αντίστοιχου προγράμματος ΕΣΠΑ.

Ο ίδιος μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ ενημέρωσε ότι ο δήμος δεν  έχει σχέση με την μισθοδοσία των βρεφικών υπαλλήλων είναι ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ και  το οποίο πρέπει  να ανταποκρίνεται στην  μισθοδοσία. «Περιμένουμε μετά την ενημέρωση στην κ. Φωτίου και βάση τα στοιχεία που μας ζήτησε,  παρόλο που η κατάσταση που επικρατεί είναι  αδιευκρίνιστη να βρεθεί λύση. Θέλω όμως να τονίσω  ότι προς την κατεύθυνση χρηματοδότησης  των βρεφικών  σταθμών  είχε δεσμευτεί και ο περιφερειάρχης», δήλωσε ο Δήμαρχος  .

Ωστόσο ο κ Αγγελής τελειώνοντας τόνισε ότι ο δήμος Καστοριάς  θα προχωρήσει στην αναζήτηση  και άλλη λύσης χρηματοδότησης των υπαλλήλων των βρεφικών σταθμών που όπως είπε, αυτή τη στιγμή δεν είναι του παρόντος  να ανακοινωθεί .

Το κλείσιμο  των δομών θα  δημιουργήσει  μεγάλα προβλήματα   στους εργαζόμενους, στους γονείς, αλλά και στα παιδιά


            Είναι χαρακτηριστικό ότι οι  τρεις δομές των  βρεφικών σταθμών του δήμου Καστοριάς που φιλοξενούν  50 παιδιά , ο 1ος βρεφικός σταθμός, ο 2ος  βρεφικός της Χλόης και το ΚΔΑΠ, απασχολούν περίπου  20  άτομα και αντιμετωπίζουν  σοβαρό  πρόβλημα διάλυσης ,  λόγω   έλλειψης χρηματοδότησης. Μάλιστα όπως τονίζουν οι ίδιοι  « Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα προγράμματα αυτά δε θα σταματήσουν , γιατί είμαστε σε δύσκολους καιρούς. Πέρα όμως από αυτό,  το κλείσιμο αυτών των δομών θα  δημιουργήσει  μεγάλα προβλήματα σε εμάς,  στους γονείς αλλά και στα ίδια τα παιδιά».

Ένα είναι σίγουρο ότι η λυτρωτική επίδραση των δομών στη ζωή πολλών συμπολιτών μας είναι αδιαμφισβήτητη. Γι’ αυτό το λόγο η αβεβαιότητα που κυριαρχεί γύρω από το μέλλον του προγράμματος είναι ακατανόητη και η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να δώσει λύση, συνυπολογίζοντας την ευεργετική δράση των δομών στην κοινωνία.

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks