-
Αρχική > Τοπικά νέα > Αργείτικο καρναβάλι 2019 : «Βούλιαξε από κόσμο το Άργος Ορεστικό :(Ρεπορτάζ -φωτογραφίες βίντεο )

Αργείτικο καρναβάλι 2019 : «Βούλιαξε από κόσμο το Άργος Ορεστικό :(Ρεπορτάζ -φωτογραφίες βίντεο )

Ένα πολύχρωμο εκστατικό ταξίδι στην παράδοση και το χρόνο από τέλους 2018 έως αρχές 2019 διαδραματίστηκε στην πόλη του Άργους Ορεστικού 

Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στο παρελθόν και ξαναζωντάνεψε, κάνοντας την ακριτική κωμόπολη ακόμη πιο ιδιότυπη και μαγική 

Θεοδώρα Κωτσοπούλου

       ή, ενώ όσοι πήραν μέρος έζησαν μοναδικές και ανεπανάληπτες στιγμές, ξεχνώντας έστω και για λίγο τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια την ακριτική μας περιοχή.

 Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από νωρίς το βράδυ της παραμονής, με δεκάδες μπουλούκια που αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, ξεχύθηκαν υπό τους ήχους των παραδοσιακών χάλκινων, στους δρόμους του Άργους, με σκοπό να διατηρήσουν, αφενός το έθιμο και αφετέρου να πετάξουν από πάνω τους τα καθημερινά προβλήματα που συμπυκνωμένα, όπως είναι σήμερα ελέω της οικονομικός κρίσης, έχουν κάνει τη ζωή μας δύσκολη.

Τα ήθη και έθιμα της περιοχής, ήταν τα θέματα που πρωταγωνίστησαν

Το νέο έτος βρήκε τους κατοίκους και τους δεκάδες επισκέπτες που επέλεξαν να βρίσκονται στο Άργος Ορεστικό, να διαβαίνουν το κατώφλι του 2019, ντυμένοι καρναβάλια.

   «Οι Αργείτες έχουμε μια μοναδικότητα να υποδεχόμαστε το νέο έτος μεταμφιεσμένοι, θέλοντας έτσι να ξεγλιστρήσουμε, ακόμη και να ξεγελάσουμε τον επόμενο χρόνο. Πάντως ένα είναι σίγουρο, ότι η νέα χρονιά μας βρίσκει όλους μεθυσμένους!» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού, κ.  Πάνος Κεπαπτσόγλου.

Το αποκορύφωμα, ωστόσο, των εκδηλώσεων ήταν η μεγάλη παρέλαση στην κεντρική οδό της πόλης, την πρώτη ημέρα του χρόνου με την οικονομική κρίση να κυριαρχεί σε πολλές παρέες.

 

Φυσικά, δεν έλειψε η σάτιρα, η πρωτοτυπία και η εφευρετικότητα των καρναβαλιστών, οι οποίοι φορώντας πολύχρωμες και εντυπωσιακές στολές παρέλασαν σατιρίζοντας και αναπαριστώντας με εύθυμο τρόπο τα τοπικά ήθη και έθιμα της περιοχής, καθώς και τα δρώμενα της εποχής, κλέβοντας έτσι και την παράσταση.

Ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές και συνοδευόμενοι από μια ορχήστρα, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Άργους Ορεστικού άνοιξαν την παρέλαση του αργείτικου καρναβαλιού. Την παρέλαση παρακολούθησαν τοπικοί μας άρχοντες που δεν άργησαν, ωστόσο, να παρασυρθούν στο χορό! Η παρέλαση συνεχίστηκε με πολύ χρώμα και φαντασία από τα παιδιά των δημοτικών σχολείων, γυμνάσιων  και λυκείων (γενικού και ΕΠΑΛ), τα οποία σκορπώντας απλόχερα τη ζωντάνια και το κέφι τους, κέρδισαν τις εντυπώσεις.

Χρώμα, φαντασία, κέφι και ζωντάνια συνέθεσαν το σκηνικό, που για μια ακόμα Πρωτοχρονιά έδωσε μια διαφορετική νότα στο εορταστικό κλίμα, ενώ το γλέντι συνεχίστηκε στην πλατεία του Άργους Ορεστικού, όπου κόσμος και καρναβαλιστές, χόρεψαν μέχρι αργά το βράδυ, κάνοντας ξεχωριστή και τη φετινή Πρωτοχρονιά, ανανεώνοντας φυσικά και το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.

Παράδοση αναλλοίωτη στο χρόνο

 

«Το Αργείτικο καρναβάλι εδώ και χρόνια είναι πιστό στην παράδοση, παρά τις  δυσκολίας που βιώνουμε. Οι Αργείτες έχουν αποδείξει ότι τιμούν και ακολουθούν την παράδοση. Όση πίεση και αν υπάρχει, εδώ στο Άργος δεν το βάζουμε κάτω, γιατί πάντα ελπίζουμε και  πιστεύουμε πως  όλοι μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που έχουν επιβάλλει. Δεν πτοούμαστε και ελπίζουμε πως μέσα από αυτήν τη δύσκολη διαδικασία θα βγούμε νικητές», δήλωσε ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού, κ. Πάνος Κεπαπτσόγλου ευχόμενος παράλληλα σε όλους μια καλή χρονιά, δύσκολη, όπως είπε,  αλλά πιστεύει ότι θα τα καταφέρουν.

 

 

 

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks