Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του επικρίνει τόσο την Ελλάδα- όσο και την ΠΓΔΜ- ότι αγνοεί τη βούληση του λαού για την επίλυση του ονοματολογικού. Σημειώνει μάλιστα ότι στην Αθήνα δεν γίνεται ούτε λόγος για δημοψήφισμα, για ένα θέμα που «αφορά θεμελιώδη εθνικά συμφέροντα».
Η Μόσχα κάνει αναφορά και στην αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την ελληνική κυβέρνηση, όπως και τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, σχολιάζοντας ότι τα γεγονότα αυτά επιβεβαιώνουν την «εκρηκτική κατάσταση» που «απειλεί να υπονομεύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια», εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Τέλος, για μία ακόμη φορά το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι το ονοματολογικό ζήτημα θα πρέπει να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ:
«Στις 11 Ιανουαρίου η Βουλή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ψήφισε υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε αντιστοιχία με την Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι προφανής, η συνέχιση της έξωθεν επιβαλλόμενης διαδικασίας της αλλαγής με τεχνητό τρόπο της ονομασίας της χώρας με σκοπό τη βεβιασμένη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι παράβαση της μακεδονικής νομοθεσίας. Η θέση του προέδρου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και η γνώμη της πλειοψηφίας του λαού της, που απορρίπτουν την συμφωνία των Πρεσπών, αγνοούνται.
Τα πρόσφατα γεγονότα στην Ελλάδα επίσης επιβεβαιώνουν εύγλωττα την εκρηκτική κατάσταση, που απειλεί να υπονομεύσει την σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια: η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου, επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, η έναρξη διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αθήνα προωθείται η Συμφωνία των Πρεσπών παραβλέποντας την άποψη των Ελλήνων πολιτών, ενώ δεν γίνεται λόγος για δημοψήφισμα για το θέμα που αφορά θεμελιώδη εθνικά συμφέροντα.
Η θέση της Ρωσίας στο ονοματολογικό πρόβλημα παραμένει αμετάβλητη: πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση χωρίς έξωθεν πιέσεις, χωρίς την επιβολή όρων και προϋποθέσεων, που να βασίζεται σε ευρεία λαϊκή υποστήριξη, τόσο στη Μακεδονία όσο και στην Ελλάδα και αποκλειστικά εντός νομικού πλαισίου. Το ζήτημα αυτό θα πρέπει να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με την παράγραφο 3 της απόφασης 845».
Πηγή:| iefimerida.gr