Εκτέλεση
Ξεπλένουμε τις φακές εγκλουβής αφού τις καθαρίσουμε. Τις βράζουμε για 10′ σε νερό που βράζει. Πετάμε το πρώτο νερό και τις στραγγίζουμε.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα σπασμένα σκόρδα. Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, το θυμάρι και τη ρίγανη. Προσθέτουμε τον πελτέ. Τον τρίβουμε στην κατσαρόλα να ψηθεί για 2′ .
Ρίχνουμε 1 + 1/2 λίτρο βραστό νερό.
Προσθέτουμε τις φακές, το τριμμένο καρότο και το πλιγούρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά μόλις πάρει βράση και βράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 20′-25′ να μαλακώσουν οι φακές και να πίνουν σχεδόν όλα τα υγρά τους. Δεν είναι σούπα. Πρέπει να χυλώσουν πολύ και να μην έχει ζουμιά. Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος του βρασμού.
Φτιάχνουμε το αρωματικό λάδι, βάζοντας όλα μαζί τα υλικά σε μπολ. Τα ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στην φακή. Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να κρεμώσουν οι φακές και να είναι πηχτές. Αν το θέλετε ζουμερό, προσθέστε λίγο ζωμό ή νερό βραστό.
Σερβίρουμε σε ζεστά μπολ την πηχτή φακή και γαρνίρουμε με κουτάλια στραγγιστό γιαούρτι και λίγα βότανα.
πηγή: Www.argiro.gr