Να σταθούν στα πόδια τους προσπαθούν απεγνωσμένα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν δεχθεί απανωτά πλήγματα τόσο λόγω της υπερφορολόγησης,
Δώρα Κωτσοπούλου
όσο και της έλλειψης ρευστότητας, απόρροια και της μειωμένης κίνησης στην αγορά, μιας και το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών βαίνει συνεχώς μειούμενο!
Με επιμονή, υπομονή και μεγάλα ψυχικά αποθέματα όμως όλο αυτό το διάστημα παλεύουν να επιβιώσουν, ποντάροντας κυρίως στις εορταστικές περιόδους και τις εκπτώσεις, οι οποίες μάλιστα ξεκίνησαν την Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου.
Οι πωλήσεις κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι για το 42% των επιχειρηματιώ
Η εορταστική περίοδος πέρασε και για πρώτη φορά, εδώ και χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, χαρακτηρίστηκε από ένα κλίμα κανονικότητας, αφήνοντας οριακά θετικό πρόσημο τόσο σε αγοραστική κίνηση, όσο και σε τζίρο. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για το 55% των επιχειρήσεων, οι πωλήσεις είτε αυξήθηκαν είτε παρέμειναν στάσιμες, ενώ για το 42% των επιχειρήσεων οι πωλήσεις μειώθηκαν. Οι πωλήσεις κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι για το 42% των επιχειρηματιών, ποσοστό αισθητά μειωμένο, έναντι του αντίστοιχου ποσοστού το 2016 (76%).
Στην Καστοριά
Όσον αφορά την πόλη της Καστοριάς, η οποία τις ημέρες των εορτών κατακλύστηκε από επισκέπτες και στους εμπορικούς δρόμους γινόταν το αδιαχώρητο, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις του Εμπορικού Συλλόγου, οι πωλήσεις κυμάνθηκαν πτωτικά από -20 έως 25%, αν και θα περίμενε κανείς το πρόσημο να ήταν θετικό ή τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Γενικά, οι πωλήσεις των καταστημάτων λιανεμπορίου στο διάστημα των φετινών εορτών παρουσίασαν σταθερότητα και ανήλθαν στα επίπεδα από -2% έως +5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή εορταστική περίοδο.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Καστοριάς κ βαγγέλης Πανταζής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ούτε οι απώλειες τζίρου που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια αντισταθμίζονται, ούτε φυσικά εξέλειψαν η υπερφορολόγηση, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, η έλλειψη ρευστότητας και η οικονομική ανασφάλεια, παράγοντες οι οποίοι διαχρονικά έχουν πλήξει τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα χρόνια της κρίσης. Για να επουλωθούν αυτές οι πληγές, απαιτείται η σταθεροποίηση που παρατηρούμε να αποκτήσει διάρκεια και δυναμική όλο το 2019.