Εκτέλεση
Γι’ αυτές τις παραδοσιακές κρητικές τηγανίτες, από την προηγούμενη το βράδυ, βάζουμε το σιτάρι σε μια λεκάνη να μουλιάσει (όπως τα όσπρια). Την επόμενη μέρα, σουρώνουμε το νερό από το σιτάρι.
Σε ένα ποτήρι χλιαρό προς ζεστό νερό, διαλύουμε την μαγιά με λίγη ζάχαρη.
Σε μία λεκάνη, βάζουμε το σιτάρι, 2-3 ποτήρια χλιαρό νερό, τη διαλυμένη σε νερό μαγιά, το δυόσμο, το χωριάτικο αλεύρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και θρυμματίζουμε τη φέτα μέσα στο μείγμα μας. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να δούμε με το μάτι, ότι έχει δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος χυλός, τέτοιος ώστε όταν ανασηκώνουμε με το σύρμα ή με το χέρι μας το μείγμα, να κάνει βουναλάκια. Πρέπει να είναι αρκετά πηχτό, διότι όταν θα φουσκώσει, αραιώνει.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει ο χυλός. Όταν διπλασιαστεί σε όγκο ή και παραπάνω, τότε είναι έτοιμος.
Σε ένα τηγάνι, βάζουμε αρκετό λάδι και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Λάδι θα χρειαστούμε και στη συνέχεια να συμπληρώσουμε γιατί το πίνουν εύκολα.
Σε ένα μικρό μπόλ, βάζουμε νερό από τη βρύση και παίρνουμε μια μεγάλη κουτάλα και την τοποθετούμε μέσα στο μπολ με το νερό, το οποίο θα το έχουμε κοντά μας την ώρα που θα τηγανίζουμε, δίπλα στη λεκάνη με το χυλό.
Παίρνουμε την κουτάλα από το νερό, τη γεμίζουμε με χυλό και τον ρίχνουμε στο ζεστό λάδι στο τηγάνι. Περιμένουμε να ροδοκοκκινήσουν από την μία μεριά και τις γυρνάμε και από την άλλη. Τις βγάζουμε σε ένα ταψάκι στρωμένο με απορροφητικό χαρτί, τοποθετώντας τες όρθιες για να στραγγίσουν καλύτερα από τα λάδια. Συνεχίζουμε έως ότου τελειώσει το μείγμα, μην ξεχνώντας κάθε φορά που θα παίρνουμε μείγμα, να βουτάμε την κουτάλα στο νερό, για να ξεκολλάει πιο εύκολα και να πέφτει στο τηγάνι.
Τις αφήνουμε να στραγγίσουν και να κρυώσουν καλά.
Για το σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό, την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού και τα αφήνουμε να βράσουν. Αφού βράσει, σβήνουμε την φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι, για να το διατηρήσουμε ζεστό.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το σουσάμι, τα καρύδια και τα κανελογαρύφαλλα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
Παίρνουμε 2-3 χειρομιλόπιτες, τις βουτάμε στο ζεστό σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα, τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε σε μία λαμαρίνα φούρνου και πασπαλίζουμε με το υλικό που αναφέραμε πιο πάνω. Έτσι συνεχίζουμε μέχρι να τις σιροπιάσουμε όλες.
Τρώγονται και ζεστές και κρύες.
Extra tips
-Γίνονται αρκετές, όποιος δεν θέλει τόσες πολλές, κάνει τη μισή δόση.
-Το υλικό: σουσάμι, καρύδια, κανέλα δεν το πετάμε, μπορούμε να το ξαναχρησιμοποιήσουμε για μια άλλη φορά, στην ίδια συνταγή ή για
καρυδόπιτα, σταφιδόπιτα ή μπακλαβά που ταιριάζει απόλυτα.
πηγή; Www.argiro.gr