Μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, πολλοί ήταν εκείνοι που επιχείρησαν να ρίξουν ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση. Γεγονός που υποκινείται από δυο πλευρές και φυσικά για πολιτικές σκοπιμότητες .
Οι μεν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας και οι δε της Χρυσής Αυγής για να ανεβάσει τα ποσοστά της.
Αποδόμηση ισχυρισμών .
- Η Νέα Δημοκρατία έπρεπε να κάνει πρόταση μομφή. Από την στιγμή που η κυβέρνηση είχε πάνω από 151 βουλευτές που θα ψήφιζαν κατά, το μόνο που θα γινόταν ήταν για δυο μέρες να καθυστερούσε την ψήφιση της συμφωνίας και το κυριότερο για 6 μήνας θα έχανε το δικαίωμα να ξανά κατάθεση πρόταση μομφής
- Η συμφωνία έπρεπε να ψηφιστεί με 180. Η συμφωνία ήρθε στην Βουλή σαν σχέδιο νόμου, και όχι σαν κύρωση διεθνής συμφωνίας. Όποτε με απλή πλειοψηφία περνούσε.
- Η αντιπολίτευση μπορούσε να παραιτηθεί και να πέσει η κυβέρνηση. Λάθος αφού στην παρούσα φάση το Σύνταγμα ορίζει ότι γίνονται συμπληρωματικές εκλογές για τις κενές θέσεις και όχι γενικές βουλευτικές εκλογές.
. Η αντιπολίτευση μπορούσε να ζήτηση δημοψήφισμα με 120 βουλευτές. Στο άρθρο 44 λέει ξεκάθαρα. Ότι για εθνικά θέματα χρειάζονται 151 βουλευτές και για δημοσιονομικά 180 ψήφους βουλευτών. Και όλα αυτά μετά από εισήγηση της κυβερνήσεως και του υπουργικού συμβουλίου προς τον ΠτΔ.
Βλέπουμε δλδ ότι με ασαφείς ερμηνείες και αερολογίες προσπαθούν να διασπάσουν την αντιπολίτευση όπως έγινε με το Ποτάμι, με τους ΑΝΕΛ και με το Κίνημα Αλλαγής.
Τελικά συμπεραίνουμε ότι την Συμφωνία Αυτή, η κυβέρνηση την έφερε αρον αρον όχι μόνο γιατί τον πίεζαν Βερολίνο και Ουάσιγκτον, αλλά γιατί επιζητούσε την διάσπαση και τον κατακερματισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Έτσι και αλλιώς το θέμα του ονοματολογικού για το κρατίδιο των Σκοπίων για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν εξαρχής σκέτο Μακεδονία, όπως και η γλώσσα και το έθνος. Αυτά ήταν γνωστά! Πήρε λοιπόν αυτή την συμφωνία και την εργαλειοποίησε για δικό της συμφέρον και για την δική της πολιτική επιβίωση.
Εν κατακλείδι, περιμένουμε να δούμε που θα μας οδηγήσει αυτή η συμφωνία και τι κακό ακόμη θα συμβεί σε αυτή την ταλαίπωρη από τα πολλά δεινά χώρα μας.
Τομεάρχης Τοπικής Αυτοδιοίκησης
ΟΝΝΕΔ Δυτικής Μακεδονίας
Θεόδωρος Γκαλίτσας