Η χολή είναι ένα αρκετά «παραμελημένο» όργανο, δεδομένου ότι δίνουμε περισσότερη έμφαση στην προστασία της καρδιάς, των νεφρών ή των πνευμόνων μας και δεν ασχολούμαστε με αυτή τη μικρή σε μέγεθος κύστη που βρίσκεται ακριβώς κάτω το συκώτι εκτός κι αν αισθανθούμε πόνο.
Βασική λειτουργία της χοληδόχου κύστης είναι να αποθηκεύει τη χολή από το συκώτι. Το υγρό της χολής φτάνει μέσω του χοληδόχου πόρου στο λεπτό έντερο ώστε να διευκολυνθεί η ο μεταβολισμός των τροφών που καταναλώνουμε.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα που εκδηλώνονται σε περίπτωση δυσλειτουργίας της χοληδόχου κύστης ή απόφραξης του χοληδόχου πόρου είναι τα εξής:
– Ισχυροί πόνοι στην κοιλιά
– Πόνος που ακτινοβολεί στο δεξί ώμο ή στη μέση
– Πόνος που επιδεινώνεται μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, ιδιαίτερα εάν αυτό είναι πλούσιο σε λιπαρά
– Πόνος που εντείνεται όταν παίρνουμε βαθιά ανάσα
– Πόνος στο στήθος
– Καούρα
– Δυσπεψία
– Αέρια
– Τάση προς έμετο
– Ναυτία
– Πυρετός
– Ρίγη
– Ίκτερος (κιτρινωπή απόχρωση στο δέρμα και τα μάτια)
– Ανοιχτόχρωμα κόπρανα
Επειδή αρκετά από τα συμπτώματα αυτά μπορεί να υποδεικνύουν επίσης άλλες παθήσεις, συμβουλευτείτε το γιατρό σας προκειμένου να προκύψει ασφαλής και αξιόπιστη διάγνωση.
Συστάσεις διατροφής για χολολιθίαση
Η σχέση δίαιτας και χολολιθίασης βρίσκεται ακόμα σε επίπεδο έρευνας. Παρακάτω θα απαντήσουμε σε μερικά συχνά ερωτήματα σχετικά με τη σωστή διατροφή στη χολολιθίαση.
Γιατί έχεις χολόλιθους;
Έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να σχηματίσεις χολόλιθους καθώς μεγαλώνεις σε ηλικία, εάν είσαι έγκυος, παίρνεις αντισυλληπτικά χάπια ή εάν έχεις χάσει πρόσφατα βάρος πολύ γρήγορα.
Η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ανάπτυξης χολόλιθων γι’ αυτό συνίσταται απώλεια βάρους 0,5-1 κιλό την εβδομάδα.
Συγκεκριμένα συνίσταται σταδιακή απώλεια βάρους με στόχο ένα υγιές σωματικό βάρος (αποφύγετε τις εξαντλητικές δίαιτες). Η παχυσαρκία και το αυξημένο σωματικό βάρος αυξάνουν τον κίνδυνο σχηματισμού χολόλιθων. Για όσους είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ακόμα και μία μικρή απώλεια βάρους 10 τοις εκατό του σωματικού βάρους για μια περίοδο 6 μηνών είναι αρκετή για να βελτιώσει την υγεία.
Κίνδυνο χολολιθίασης διατρέχουν επίσης οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι, έχουν διαβήτη ή οικογενειακό ιστορικό χολολιθίασης.
Γενικές συστάσεις διατροφής
– Κατανάλωσε περισσότερα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, όπως καστανό ρύζι, βρώμη και ψωμί ολικής αλέσεως.
– Ακολούθησε μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με άφθονα φρούτα και λαχανικά.
– Περιόρισε τη ζάχαρη.
– Προτίμησε τα καλά λιπαρά, όπως το ιχθυέλαιο και το ελαιόλαδο.
– Προσπάθησε να διατηρείς το σώμα σου ενυδατωμένο με επαρκή πρόσληψη υγρών.
– Περιόρισε την κατανάλωση αλκοόλ.
– Απόφυγε τα λιπαρά τρόφιμα (όπως τηγανιτά, γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρη σε λιπαρά, τυριά με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος)
«Καλό είναι να τηρείς ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων και συμπτωμάτων καθώς μπορεί να σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τα τρόφιμα που σου προκαλούν συμπτώματα», τονίζει η ειδικός.
πηγή: www.newsitamea.gr