-
Αρχική > Ελλάδα > «Η Ζωή εν Τάφω» – Η νέα σειρά της ΕΡΤ είναι ύμνος στη ζωή

«Η Ζωή εν Τάφω» – Η νέα σειρά της ΕΡΤ είναι ύμνος στη ζωή

Η «Ζωή εν τάφω», που σύμφωνα με τον Απόστολο Σαχίνη είναι «ένα από τα δύο τρία σημαντικότερα κείμενα της σύγχρονης πεζογραφίας μας», μεταφέρεται τώρα στην τηλεόραση, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τάσου Ψαρρά.

Στο βιβλίο του Μυριβήλη, ο λοχίας Αντώνης Κωστούλας που πολεμά στο Μακεδονικό Μέτωπο το 1917, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γράφει γράμματα που σκοπεύει να στείλει στην αγαπημένη του. Στα γράμματα αυτά ο Κωστούλας καταγράφει όσα ζει πολεμώντας στην πρώτη γραμμή.

Ο σκηνοθέτης του νέου σίριαλ της ΕΡΤ είχε ασχοληθεί και παλαιότερα με το έργο του Μυριβήλη, είχε κάνει ένα ντοκιμαντέρ στη σειρά «Εποχές και συγγραφείς». Ωστόσο, όπως λέει, η μεταφορά του μυθιστορήματος στη μικρή οθόνη, σε σενάριο, δεν ήταν εύκολη υπόθεση, ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, που κράτησε πάρα πολλά χρόνια. «Έπρεπε να ξαναγραφεί το μυθιστόρημα με διαλόγους, να αποκτήσουν οι ήρωες και οι ηρωίδες υπόσταση, και να καλυφθούν όλα τα γεγονότα ενός μεγάλου μυθιστορήματος χωρίς να υπάρξει μετατόπιση από τον βασικό άξονα που είναι ο έρωτας ενός στρατιώτη με μια κοπέλα», εξηγεί ο κ. Ψαρράς επισημαίνοντας ότι έχει κάνει έρευνα δέκα ετών.

Πολλά από τα γυρίσματα της σειράς έγιναν σε δύο χωριά της Μυτιλήνης, στην Αγιάσο και στη Συκαμιά, δηλαδή σε δύο χωριά που δεν έχουν αλλοιωθεί από τον χρόνο, και είναι «έτοιμα σκηνικά». Όπως λέει ο κ. Ψαρράς, οι κάτοικοι της Αγιάσου και της Συκαμιάς βοήθησαν πάρα πολύ, ίσως επειδή η Λέσβος είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Μυριβήλη. Γυρίσματα έγιναν ακόμη στο Λαύριο, στα Κορέστεια Καστοριάς, στην Ελευσίνα, στο Κορωπί και στην Παιανία.

Μιλώντας για την επιστροφή της ΕΡΤ στη μυθοπλασία ο κ. Ψαρράς τονίζει: «Ο κινηματογραφικός κόσμος προσδοκά να συνεχίσει έτσι η ΕΡΤ. Κάποτε η δημόσια τηλεόραση παρουσίαζε έξι σίριαλ τον χρόνο βασισμένα στη νεοελληνική λογοτεχνία. Είχε γνωρίσει στο κοινό τον Καραγάτση, τον Θεοτοκά, λίγο πολύ, όλους τους συγγραφείς της γενιάς του ’30. Τώρα υπάρχει η τάση να συνεχίσει η ΕΡΤ σ’ αυτή την κατεύθυνση, αυτός είναι και ο ρόλος της ΕΡΤ και ο κόσμος αυτό ζητάει. Είναι υποχρέωση της ΕΡΤ να προσφέρει πολιτισμό, ό,τι σημαντικότερο έχουμε είναι ο πολιτισμός».

https://www.newsone.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks