Eδώ και χρόνια έχει ανοίξει ένας διάλογος στην κοινωνία γύρω από την ίδρυση μη κρατικών , μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων. Ο λόγος είναι πως στο Σύνταγμα υπάρχει σχετικό άρθρο (16) το οποίο δίνει στο κράτος το μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση, μια ακόμα παγκόσμια πρωτοτυπία για την χώρας μας
Σκοπός του άρθρου δεν είναι να επιχειρηματολογήσει υπέρ της αναθεώρηση τους άρθρου 16 το οποίο θεωρείται επιβεβλημένη σήμερα. Άλλωστε πέραν των ιδεοληψιών δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό επιχείρημα, αντίθετα η απαγόρευση έχει μεγάλο κόστος για τη χώρα τόσο τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε ανθρώπινο κεφάλαιο.
Πέραν του ότι πρόκειται για μια άκρως υποκριτική στάση, καθώς στη χώρας μας υπάρχουν κολλέγια που δίνουν αναγνωρισμένα πτυχία ενώ χιλιάδες φοιτητές κάθε χρόνο σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της Κύπρου τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι ιδιωτικά αλλά και σε γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία και η Σερβία. Γιατί να μην μπορούν να το κάνουν στην πατρίδα τους;
Η αναθεώρηση του άρθρου όμως ίσως άνοιγε τις πόρτες για να ιδρυθεί ένα Πανεπιστήμιο στην περιοχή στο οποίο θα περιελάμβανε και μια Αρχιτεκτονική Σχολή για παράδειγμα, κάτι που διακαώς επιθυμούσαμε τα προηγούμενα χρόνια.
Αυτό θα προϋποθέτει όμως και τις ανάλογες κινήσεις ώστε να καταστούμε ένας τόπος ελκυστικός για μια τέτοια δράση. Με ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών και με διεθνής συνεργασίες με αντίστοιχα τμήματα του εξωτερικού μπορεί να δημιουργηθεί μια ισχυρή σχολή σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, που θα προσελκύει εκατοντάδες φοιτητές κάθε χρόνο, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Χωρίς να χρειάζεται να επαιτούμε και να σκοντάφτουμε επάνω σε μικροπολιτικά παιχνίδια, χαράζοντας μόνοι μας το μέλλον μας και τις προτεραιότητές μας.
Χρήστος Μουρατίδης