Σαρώνει η γρίπη στη Χώρα μας κυρίαρχος τύπος γρίπης είναι ο Η1Ν1, ενώ 165 άνθρωποι.250 νέα κρούσματα από τον ιό – 40 θάνατοι
Δώρα Κωτσοπούλου
Καλπάζει ο ιός της γρίπης στη χώρα μας, ταλαιπωρώντας μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, ενώ οι επιπλοκές της είχαν στοιχίσει μέχρι χθες τη ζωή σε 40 συνανθρώπους μας.
Οι ειδικοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι τις επόμενες δυο εβδομάδες θα υπάρξει κορύφωση, γι’ αυτό και οι πολίτες θα πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα και να είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί με την καθαριότητα.
Η φετινή γρίπη, λεγόμενη και πανδημική, λόγω του ότι κυριαρχεί ο ιός Α(Η1Ν1) που είχε εμφανιστεί το 2009 σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει πλήξει με σφοδρότητα τα άτομα ηλικίας κάτω των 50 χρόνων καθώς και μωρά, παιδιά και εφήβους.
Έξαρση των ιώσεων τις τελευταίες ημέρες στην Καστοριά,
ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους
Έξαρση των ιώσεων τις τελευταίες ημέρες στην Καστοριά, ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους. Οι μαθητές απουσιάζουν κατά δεκάδες από τα μαθήματά τους και ταλαιπωρούνται από υψηλούς πυρετούς.
Οι αριθμοί χαρακτηριστικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες στην αρχή της εβδομάδας απουσίαζαν 200 μαθητές και όσο περνούσαν οι μέρες οι ασθενείς αυξάνονταν στους 350 ! Τα στοιχεία αφορούν δημοτικά και νηπιαγωγεία.
Όπως δήλωσαν στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ οι γιατροί του Νοσοκομείου, όλοι οι ασθενείς νοσούν από τον ιό της γρίπης Η1Ν1, κάτι για το οποίο δεν γίνονται ειδικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί. Σε όλους γίνονται οι συνήθεις, απαραίτητες εξετάσεις, προσφέρεται η κατάλληλη αγωγή και επιστρέφουν στα σπίτια τους. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που χρειάστηκε να παραμείνουν νοσηλευόμενοι για μία ή δύο ημέρες
Απαιτείται αυξημένη προσοχή στις ευαίσθητες ομάδες
Όπως ενημέρωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο γιατρός πνευμονολόγος κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, υπάρχουν διάφοροι τύποι ιών, οι οποίοι μπορούν να προσβάλουν τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα είναι κοινά. Συγκεκριμένα μπορεί να υπάρχει συνάχι, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, πυρετός.
Ωστόσο, υποστήριξε πως πρέπει να φροντίσουμε να λάβουμε κάποια μέτρα πρόληψης, όπως να γίνει το αντιγριπικό εμβόλιο σε ευπαθείς ομάδες, καθώς και σε ανθρώπους που είναι πάνω από 60 χρονών.
Παραδείγματα προς αποφυγήν είναι οι κλειστοί χώροι, όπως καφετέριες, μπαρ κλπ όπου υπάρχει καπνός, καθώς υπάρχει αύξηση των πιθανοτήτων για γρήγορη μετάδοση των ιών. Ακόμη, «από μια απλή ίωση μπορεί να προκύψει κάτι άλλο πιο σοβαρό», τονίζει ο πνευμονολόγος. «Αλλά στατιστικά αυτό το ποσοστό είναι πολύ μικρό, οπότε δεν χρειάζεται πανικός».
Τέλος, ο κ. Τζηκαλάγιας, για την αντιμετώπισή της, προτείνει απλά μέτρα όπως ξεκούραση, αποφυγή χώρων που υπάρχει καπνός και αντιπυρετικά αν υπάρχει πυρετός ή παυσίπονα. Εάν όμως κάποιος έχει μια χρόνια πάθηση, τότε πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό του. Αν ένας πυρετός κρατάει πάνω από 4 ημέρες, τότε επίσης πρέπει να συμβουλευτεί γιατρό. Ο πιο ειδικός για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι ο πνευμονολόγος και αμέσως μετά είναι ο παθολόγος ή ο γενικός γιατρός.
Απαιτείται προσοχή
Σημειώνεται ότι όσοι πάσχουν από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα είναι οι πιο ευάλωτοι ασθενείς απέναντι στην εποχική γρίπη, με τους ειδικούς να τους εφιστούν την προσοχή. Ακολουθούν οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα οι οποίοι επίσης επλήγησαν από τον ιό της γρίπης και κατέγραψαν σημαντικές απώλειες. Ανίσχυροι –και ανεμβολίαστοι- απέναντι στους ιούς της γρίπης ήταν και οι διαβητικοί ασθενείς καθώς επίσης οι ανοσοκατεσταλμένοι.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ