Όπως όλα τα λικέρ εσπεριδοειδών, είναι πανεύκολο στην παρασκευή του, χωρίς ταλαιπωρία και με εγγυημένο αποτέλεσμα

Λικέρ περγαμόντο

Υλικά

•   8 – 10 περγαμόντα (το ξύσμα τους)
•   700 γραμ. βότκα, τσίπουρο, ή κονιάκ
•   700 γραμ. ζάχαρη
•   700 γραμ. νερό
•   2 ξύλα κανέλλας (προαιρετικά)
•   1 μοσχοκάρυδο
•   4 – 5 γαρύφαλλα
•   ½ λεμόνι (το χυμό του)

Εκτέλεση

Πλένουμε τα περγαμόντα, τα σκουπίζουμε και τα τρίβουμε στο πιο ψιλό μέρος του τρίφτη.
Με τις φλούδες φτιάχνουμε γλυκό του κουταλιού περγαμόντο, ενώ το ξύσμα, το βάζουμε σε διπλό τούλι και το δένουμε.
Το βάζουμε σε γυάλινο, αποστειρωμένο βάζο που κλείνει αεροστεγώς, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και προσθέτουμε τη βότκα ή το τσίπουρο.
Το σφραγίζουμε, το ανακινούμε ελαφρά και το αφήνουμε για 20 – 30 ημέρες, σε θερμοκρασία δωματίου, σε σκιερό μέρος, ανακινώντας το κάθε 3 – 4 μέρες.
Μετά τις 20 μέρες το ανοίγουμε, δοκιμάζουμε, κι αν μας αρέσει η γεύση και το άρωμα, συνεχίζουμε, αλλιώς τ᾿ αφήνουμε λίγες μέρες ακόμη.
Στίβουμε το τούλι με το ξύσμα, κι έπειτα φιλτράρουμε το ποτό, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο σουρωτήρι και τουλπάνι, (λεπτό ύφασμα).
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, άλλες δυο φορές.
Λικέρ περγαμόντο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ περγαμόντο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5′, φτιάχνοντας ένα σιρόπι και πριν το τέλος, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
Όταν παγώσει, το ανακατεύουμε με το σουρωμένο ποτό, το βάζουμε στο γυάλινο βάζο και το ανακινούμε να ανακατευτεί.

Αφήνουμε να σταθεί για τρεις – τέσσερις μέρες, ανακινώντας το μια – δυο φορές, κι έπειτα το βάζουμε σε μπουκάλι.

— Αν χρειαστεί, ξανασουρώνουμε.